Du är inte inloggad.

Artikel

Att lindra träningsvärk

 

Alla människor har haft träningsvärk någon gång under sitt liv, speciellt de som gillar att träna hårt och länge. Det är vanligt att man får träningsvärk efter att man har återgått till en viss träningsvana efter att man har varit sjuk eller legat på sofflocket under en längre tid. Då är det lätt att man tar i med all överskottsenergi som man har samlat på sig under det där första träningspasset, vilket resulterar i överansträngda muskler och att man vaknar upp dagen efter med smärta i både armar och ben. I den här artikeln kommer du få lära dig varför man drabbas av träningsvärk och framförallt - vad du kan göra för att undvika och lindra smärtan från träningsvärk.
 
Vad som orsakar träningsvärk är fortfarande inte helt känt, men man vet mycket mer idag om denna åkomma än för bara några tiotals år sedan. Det var tidigare en etablerat i den medicinska världen att träningsvärk orsakas av att fibrerna som utgör kroppens muskler, och de små fibrillerna som finns inuti dem, har skadats på grund av överansträngning. Men även om det är sant att musklerna och deras fibriller indirekt gör så att träningsvärk uppstår, så visar ny forskning på att smärtan egentligen kommer från återuppbyggnaden och förstärkningen av de skadade muskelfibrillerna och inte av skadorna i sig. Träningsvärk är alltså ett tecken på att musklerna håller på att repareras och att man snart är reda att träna igen.
 
Träningsvärkens styrka beror både på hur hårt man tränar och hur länge man tränar, men även på vilken typ av rörelse som musklerna tvingas anstränga sig för under träningen. Värst träningsvärk ger så kallad excentriska träning när musklerna arbetar med att bromsa upp en rörelse, till exempel när man springer i nedförsbacke, gör knäböj eller går nedför trappor. Konditionsträning kan också gå en speciellt svår träningsvärk eftersom sådan träning kan gör att muskelfästena runt muskeln sväller upp och trycker på de skadade muskelfibrerna och gör de svårare att förstärka för kroppen.
 
Det går att lindra smärtan från träningsvärk genom vissa metoder. Men det absolut enklaste sättet att lindra träningsvärk är så klart att vänta ut den. Genom att sova ut ordentligt natten efter träningspasset och dricka ordentligt med vatten så kan man ofta klara sig undan värken efter en eller högst två dagar. Har man svårt att sova går det att köpa receptfria sömnpiller på nätet. Detta så länge inte muskeln har tagit mer allvarlig skada. En sak som många upplever lindra smärtan är dock massage. Genom att lätt och försiktigt massera de drabbade musklerna så ökar blodflödet och musklerna värms upp, vilket kan vara behagligt. Stretching och avkylning av musklerna med is lindrar också smärtan från träningsvärk enligt vissa. Precis som mot andra värkande åkommor kan man ta en vanligt värktablett för att lindra träningsvärken också. Men även om smärtan lindras ett tag bör man undvika att anstränga musklerna för hårt igen direkt efter tidigare träningsvärk. Lättare träning i form att promenader, cykelturer eller jogging har däremot en positiv påverkan på återuppbyggnadsprocessen inom musklerna. Det viktigaste att göra när det gäller hur man ska träna och bete sig för att lindra träningsvärken är att lyssna på sin kropp. Om det gör ont när man tränar är det troligtvis bäst att låta bli och gå hem och vila en stund istället.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Passar löpband bara för latmaskar?
Dildons roll i samhället
Fördelar med en detoxkur
Köpa hudkrämer online – varför ska man göra det?
Vill du bli rynkfri?