Du är inte inloggad.

Artikel

Baka saftiga och nyttiga bröd med linfrön

 

Linfrön är ett väldigt användbart livsmedel som har flera positiva hälsoeffekter. Dessa frön innehåller till exempel mycket omega-3 som är en essentiell fettsyra för oss människor. Många studier och undersökningar att tillräckligt höga mängder av omega-3 kan minska risken att man drabbas av hjärt- och kärlproblem, som är den vanligaste dödsorsaken i västvärlden. Omega-3 hjälper kroppen att hålla blodtrycket lågt och göra blodkärlen elastiska. Vissa forskare hävdar även att denna fettsyra kan lindra depressioner eftersom omega-3 påverkar balansen mellan de signalsubstanser i hjärnan som styr hur vi människor mår. Linfröolja, som framställs ur kallpressade linfrön, innehåller så mycket som 50 gram omega-3 per 100 gram olja, och är därför ett bra flytande kosttillskott.
 
Frön med mycket fibrer
 
Linfrön innehåller också väldigt mycket kostfibrer, vilket är viktigt att få i sig om man vill hålla igång magen och förebygga förstoppning och andra problem med matsmältningssystemet. De fibrer som finns i linfröna har också en annan imponerande hälsoegenskap i och med att de även kan sänka GI-värdet på den mat som äts tillsammans med fröna. Fibrerna påverkar hur magen tar upp kolhydraterna ur maten och gör att höjningen av blodsockret inte sker för snabbt. Lider man av diabetes kan det därför vara en bra idé att äta linfrön som ett kosttillskott varje dag. Mer om fördelarna med linfrön finns att läsa på Supernyttigt.
 
Dessa frön är bland annat väldigt användbara i bakning. Linfrönas fibrer har en bra förmåga att binda vätska vilket gör att bröd som bakas med linfrön blir saftigare än vanligt. Men linfrön kan även ätas “råa” tillsammans med yoghurt till exempel. En sak som kan vara bra att veta är att linfrön måste krossas eller tuggas för att kroppen ska kunna ta nytta av alla vitaminer, mineraler och fettsyror som fröna innehåller, eftersom magen inte kan bryta sönder frönas skal. Oavsett om man äter linfrön hela eller krossade får man dock i sig alla de fibrer som fröna innehåller.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fördelar med att detoxa din kropp
Klart att du kan få långt hår snabbt!
Världens dyraste diamanter
Om Cicablock och ärrvävnad
Banta snabbt & gå ner i vikt