Du är inte inloggad.

Artikel

Behandling av idrottsskador

Det har i flera år varit en hälsotrend där fler och fler motionerar, tränar, tävlar i en mängd olika former.

Många gör det för att verkligen förbättra sin kondition och vara måna om sin hälsa, för en del andra har det blivit mer av en livsstil, det är trendigt och hör liksom till att man går på gym, är ute och jobbar osv.

Företag som Stadium, Intersport och liknande måste tälja guld med smörknivar eftersom det bliva lika viktigt att ha de ”rätta” kläderna och den rätta utstyrseln.

Men många börjar träna och tom tävla utan att riktigt vara rätt förberedda för det. Många drar därför på sig olika typer av idrottsskador. Idrottsskador kan drabba elitidrottarna trots att de tränar rätt, men de tänjer ju verkligen på gränserna och ibland kan även de drabbas av idrottsskador.

Olika typer av idrottsskador hos amatörerna är däremot mycket vanligare och de beror oftast på att man tränar fel, inte värmer upp ordentligt innan intensiva träningspass eller inte värmer upp och förbereder sig innan man ger sig ut på en tävling. Ofta är det också mycket prestige inblandat, det kan vara vadslagning, intern konkurrens i kompisgänget eller på arbetsplatsen osv. – som får utövarna att kanske ställa upp i en tävling trots att de egentligen inte alls är ordentligt tränade för det.

Jag tror också många ”luras” av det faktum att det har blivit så många som ställer upp i de stora kända loppen som Lidingöloppet, Vasaloppet, maraton, klassikern osv. så man tror kanske – att klara alla de där av det – då skall väl även jag kunna klara av det.

Orsakerna till idrottsskador kan t.ex. vara:

- felaktiga rörelsemönster

- att man inte tagit hand om tidigare skador på rätt sätt

- felaktig hållning

- styrkerelaterade

Vanliga idrottsskador är:

- benhinneinflammation

- löparknä och hopparknä

- tennisarmbåge

- hälseneinflammation

- hälsporre

- olika typer av fotbesvär tex problem med fotvalv

- nackspärr

- skuldersmärtor

- ryggskott

- ländryggsproblem

- handledsbesvär

 

Om du besväras av en idrottsskada t.ex. någon av ovanstående – bör du uppsöka någon som kan hjälpa dig, innan det förvärras. Har du tur kan du bli av med besvären ganska snabbt och enkelt, väntar du för länge kan det vara svårare. Om du bor i Stockholm kan du t.ex. besöka Björn på Idrottsmassagespecialisten. Han är som det hörs av namnet – specialist på både idrottsmassage och behandling av idrottsskador.

Vid en idrottsskada är det viktigt att öka cirkulationen i kroppen så att den skadade muskeln får ökad cirkulation med näring, syre, läkningshormon och borttransport av slaggämnen. Det är därför massage hjälper vid idrottsskador..

Idrottsmassage ökar blodcirkulationen som hjälper till att få bort det levrade blodet och få in nytt blod som kan reparera skada.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Osunda vanor dagens epedemi
Recept på kolhydratsnål frukostmuffins
Livsmedel för ökad fettförbränning
Hälsokost - det naturliga apoteket
Celluliter: orsaker och behandling,