Du är inte inloggad.

Artikel

Bra belysning till hemmets alla rum

När hösten och vintern gör sitt intåg i landet blir det allt viktigare att man ser till att hemmets alla rum har utrustats med en fungerande och fullgod belysning. Även på arbetsplatsen där man ju spenderar väldigt många timmar varje dag är det viktigt med en riktigt bra belysning under årets mörkare dagar. Om man vistas för länge i en miljö med undermåliga belysningsförhållanden bestående av dåliga placerade taklampor eller andra typer av belysning så blir man lätt slö och trött helt i onödan. Man kan också få problem med koncentrationen och få svårt att hålla sig vaken. Skulle det vara så att du upplever att du känner dig tröttare än normalt under årets mörkare tid så kan det vara en god ide att se över dina lampor och belysning. Kanske kan det vara dags att byta ut taklampan i arbetsrummet, vardagsrummet eller köket kanske?
 
Alla rum i ditt hem, eller på din arbetsplats, behöver flera olika lampor samt ljuskällor av olika slag för att rummet ska anses uppnå en bra belysning som på så vis stimulerar kreativitet och arbetslust. I taket är det viktigt med en bra takbelysning i form av snygga och bra taklampor. I mindre rum kan det ofta räcka att montera en enda taklampa men i större rum finns det ofta behov av ett flertal taklampor. Takbelysningen behöver i de flesta rum dock inte alltid vara tänd och ofta kan det räcka med mindre och kompletterande lampor som t.ex. en mysig golvlampa i vardagsrummet.
 
Taklampor tänds och används främst när man behöver riktigt bra med ljus i det aktuella rummet, t.ex. då det är dags att dammsuga och städa i det rummet. Andra tillfällen då taklampan kan komma att användas är då barnen ska rita eller leka eller om man ska spela spel. Vid de tillfällen då det är dags att umgås med vänner och bekanta kan dock ljuset från taklampan uppfattas som för intensivt och störande. Då passar det oftast bättre med att tända en diskretare golvlampa, alternativt bordslampa eller vägglampa.
 
När man behöver någon form av punktbelysning kan det istället vara smart att använda sig av någon form av spotlight. På så vis får man en stark belysning på en begränsad yta. T.ex. vid tillfällen som när man vill sticka, läsa eller utöva någon annan aktivitet så är en spotlight att rekommendera.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

ScandiCave - Vinkylar och vinskåp
Viktigt att tänka på vid takbyte
Badrumsrenovering Vällingby
Bygg om i Malmö
Minne för livet