Du är inte inloggad.

Artikel

Bra semesterväder

 

Med klimat menas de förhållanden som råder på en viss plats avseende bl.a. temperatur, nederbörd, vind och lufttryck. Man studerar här både medelvärden och vädret över tiden. Klimatet i ett visst område påverkas av en rad faktorer, bl.a. hur långt från ekvatorn det ligger, höjd över havet, närheten till stora vattendrag och dess strömmar m.m. Dessutom så förändras klimatet naturligt över tiden. I dag påverkas klimatet enligt många forskare även av utsläpp av sk. växthusgaser som gör att jorden generellt blir varmare. Dock så är inte alla forskare överens utan det finns andra teorier om varför jorden tenderar att bli varmare. Det finns också många felkällor när man mäter temperaturen såsom bl.a. att städer blir varmare ju större de blir samt att antal mätstationer har ökat genom åren.
Den klimatforskning som bedrivs kallas klimatologi och är en undergrupp till meteorologin. På de flesta platser förutom stora delar av tropikerna förändras vädret stort beroende på årstid. För att upprätta klimatinformation för en viss ort använder man sig av mätserier som ofta sträcker sig till 30 år. De flesta orter utomlands som vi åker till för att sola och bada ligger i den subtropiska eller den tropiska zonen. Så gott som hela Sverige ligger i den tempererade zonen.

Det finns två subtropiska zoner som ligger som ett band runt jordklotet på varsin sida om den tropiska zonen. Den  subtropiska zonen definieras i allmänhet av att den kallaste månaden har en dygnsmedeltemperatur över 6°C medans den varmaste har en dygnsmedeltemperatur som ligger över 20°C. Det så kallade medelhavsklimatet är en form av subtropiskt klimat där den mesta nederbörden kommer under vinterhalvåret. Det finns även områden inom den subtropiska zonen med helårsregn samt områden där det regnar mest under sommarhalvåret.
I den tropiska zonen som ligger som ett brett band vid ekvatorn är dygnsmedeltemperaturen minst 18°C samtliga månader. Nederbörden i den tropiska zonen är i regel betydligt högre än i den subtropiska zonen och är ofta ganska jämnt fördelad över året. Undantag finns dock.

Svenska folkets resande ökar ständigt och idag tenderar vi att resa längre bort än tidigare.
För att hålla koll på hur klimatet är på tilltänkta resmål och se vilken årstid som är lämpligast att åka kan du kolla väderförhållandena för en hel del vanliga resmål på sajten Semesterväder.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Välj rätt elcykelbatteri
Kameraköp
Spel i olika former
Går det att vinna på spel?
Monty