Du är inte inloggad.

Artikel

Fotografera djur

Att fotografera djur är förmodligen det svåraste man kan ge sig på. Till skillnad mot människor gör ju djuren som de själva vill. Och vill de inte så går de iväg… Om man fotograferar djur ute i naturen, handlar det för det mesta om ögonblicksbilder. Några blir bra, andra inte. Om man tar bilder på djur som är i ”fångenskap” blir det ganska mycket enklare. Framför allt för att man har tiden med sig.

 

Hundmodeller

Om man till exempel ska fotografera en hund är det en fördel om hundens ägare är med. Denna bör ställa sig bakom fotografen, då matte/husse är den mest intressanta för hunden. Står hundägaren bakom fotografen ser det ut som om hunden har fokus på den som tar bilden, vilket gynnar fotografiet. En ”pipleksak” kan vara bra att ha till hands. Blicken blir vaken och nyfiken och ofta lägger hunden huvudet lite på sned när den lyssnar på nya ljud. På detta sätt blir det bedårande bilder.

 

Fotografera djur ute

Man kan förstärka känslan av snabbhet om man till exempel vill fotografera en galopperande häst eller något annat snabbt djur, genom att panorera med kameran, alltså följa motivet med kameran. Som med alla motiv är det bäst att ta bilderna i rätt höjd, det vill säga att anpassa sin ställning med kameran till storleken på motivet. Å andra sidan kan man förstärka intrycket av en riktigt stor häst genom att ta bilden lite grand nedifrån och tvärtom; förminska en redan liten hund ytterligare genom att ta digitala bilder lite grand ovanifrån.

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Göran Liljeberg Konst & Insekter
Solrosor – de gör dig glad!
Att välja rätt jaktkläder
Saknar du gröna fingrar?
Hur, vad och varför - Om pälsvård