Du är inte inloggad.

Artikel

Hur bolånetaket påverkar alla som tar bolån

För bara några år sedan, eller rättare sagt, för 2 år sedan, var det möjligt att belåna sin bostad fullt ut. Detta betydde att om huset eller lägenheten som man ville köpa kostade 2 miljoner kr kunde man få låna upptill just 2 miljoner. Fastigheten betalades med dessa pengar och efter detta började avbetalningen. Hur enkelt som helst.

 

Men i oktober 2010 ändrades spelreglerna radikalt. Det var nämligen ett nytt lagförslag som gick i kraft. Nämligen bolånetaket. Förslaget var framtaget av Finansinspektionen och det skulle fungera som en säkerhet för låntagare. Man ville nämligen skydda personer som tog bolån från att dra på sig stora skulder som dem inte kunde betala tillbaka.

Bolånetaket innebar att man inte längre kunde belåna sin bostad med 100%. Med den nya lagen fick man bara ta ett bolån som sträckte sig upptill 85% och de 15% som lämnades kvar fanns där 2 olika sätt för att betala.

 

1. Ta av ditt eget kapital/sparande - Om vi tar exemplet med 2 miljoner kr igen så skulle detta innebära att du hade behövt lägga fram 300.000 kr i handpenning till banken. Så mycket pengar har man oftast inte undanstoppade, och därför blir alternativ 2 verklighet för de flesta som ska köpa bostad.

 

2. Ta ett lån utan säkerhet - Detta brukar även kallas för privatlån och blancolån, och innebär att lånet är helt befriat från säkerhet. Vid bolån är säkerheten för banken bostaden, vid billån är säkerheten för banken bilen du köper osv... Med när det gäller blancolån tar banken en större risk för att låna pengar till dig och detta medför då också en saftigare ränta.

 

Men tyvärr är det nödvändigt ont om man vill äga en bostad idag. Det blir dyrare för dig, men bankerna tjänar mer pengar på att agera såhär.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Minusräntan & lånekostnader
Investera i guld
Exportfactoring
Fakturahantering för företag och verksamheter
Värdera din bil gratis