Du är inte inloggad.

Artikel

Hur fungerar ett datorbatteri

Så här fungerar ett Litium-Jon batteri till din dator:

 

Ett litium-jon-batteri (ibland Li-ion batteri eller LIB) är en typ av uppladdningsbara batterier där litiumjonerna flyttar från anoden till katoden under urladdning och tillbaka vid laddning. Li-ion batterier använder en inlagrad litiumförening som elektrod material, jämfört med metalliskt litium som används i icke-uppladdningsbart litiumbatteri.

Dessa Litium-jon-batterier är numera standard till bärbara datorer – laptop datorer. Med de bästa energifunktionerna, ingen minneseffekt (notera dock att nya studier har visat tecken på minneseffekt, och endast en långsam förlust av laddning när det inte används.


Kemi, prestanda, kostnad och livslängd är egenskaper som varierar mellan Li-ion varianter.

De tre huvudsakliga funktionella komponenter i ett litiumjonbatteri är anod (negativ), katod (positiv) och elektrolyt. Generellt är anoden av ett konventionellt litium-jon-celler gjorda av kol. Den positiva elektroden är en metalloxid, och elektrolyten är ett litiumsalt i ett organiskt lösningsmedel. De elektrokemiska rollerelektroderna är vända mellan anoden och katoden, beroende på riktningen för strömflödet genom cellen.

Den kommersiellt mest populära anod är grafit. Katoden är i allmänhet en av tre olika material:. En skiktad oxid (såsom litium koboltoxid), en polyanjon (såsom litium-järn fosfat) eller en spinell (såsom litium manganoxid)

Elektrolyten är typiskt en blandning av organiska karbonater, såsom etylenkarbonat eller dietylkarbonat innehållande komplex av litiumjoner. Dessa icke-vattenhaltiga elektrolyter använder i allmänhet icke-koordinerande anjon-salter såsom litiumhexafluorofosfat (LiPF
 
Beroende på materialval, spänning, energitäthet, och livslängd kant ett litium-jon-batteri förändras dramatiskt. Nyligen har nya arkitekturer genom nanoteknik använts för att förbättra prestanda.

Ren litium är mycket reaktiv. Det reagerar kraftigt med vatten för att bilda litiumhydroxid och vätgas. Således, är en icke-vattenbaserad elektrolyt normalt används, och en sluten behållare stelt utesluter fukt från batteriet.

Litium Jon batterier är dyrare än NiCd-batterier men arbeta över ett bredare temperaturområde med högre energi densitet. De kräver en skyddande krets för att begränsa toppspänning.

För bärbara datorer eller bärbara datorer, är litium-jon-celler ordnade i ett batteri. Det består också av temperaturgivare, spänningsomvandlare / regulator krets, spänning klapp, batteriets laddningstillstånd bildskärmen och den viktigaste kontakten. Funktionerna av alla dessa komponenter omfattar övervakning laddningstillstånd och ström i och ut ur varje cell, kapaciteten hos varje enskild cell (drastisk förändring kan leda till vända polariteter som är farlig), samt temperaturen hos varje cell.  

 

Alal datorbatterier matats dock med tioden och när du behöver skaffa ett nytt batteri till din laptop kan du vända dig till t.e.x Datorbatteributiken.se – de har batterier till i princip alla märken och modeller samt en bra sökfunbktion så att det är lätt att hitta rätt batteri till just din modell. De har både originalbatterier och utbytesbatterier. Du kan även köpa ny laddare till din laptop.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Köpa dator
Event verktyg för bra organisation
Vad är viktigast för att lyckas med sökoptimering?
Populärt med länkbyten
Vad kostar det att anlita en webbyrå?