Du är inte inloggad.

Artikel

Hur kan jag sänka mina uppvärmningskostnader?

När man för första gången flyttar från lägenhet till hus kan det bli överväldigande med allt nytt hemarbete som ska utföras, men framför allt behöver många nya husägare tampas med alla höjda kostnader. Amorteringar och ränta ska betalas, fasaden ska underhållas, tvättmaskinen kör sina sista tvättar, mögelskador ska förebyggas i källaren, asfalten på uppfarten måste läggas om och elförbrukningen skjuter i skyarna under vintern. Vissa månader tycks man vända på varenda slant. Varje besparing känns som gudssänd. 

Vad många svenskar börjar inse är att det går att sänka sina uppvärmningskostnader avsevärt genom en medveten investering. Det finns goda chanser att halvera sin energianvändning genom att, till exempel, installera en värmepump.  Att installera en luftvärmepump är ett relativt enkelt projekt.  Det ska inte borras i marken och inga värmeslingor ska fördelas runt tomten. Det som krävs är att en ackrediterad installatör utför en håltagning i en yttervägg, fäster inner- och ytterdel på (vanligtvis) vägg, vakuumsuger och driftsätter. – En procedur som normalt beräknas ta ungefär 3 timmar.

En sådan här investering slutar i dagsläget på en ungefärlig investeringskostnad om mellan 10 000 och 30 000 kronor, beroende på pumpens kapacitet och betalar ofta igen sig redan efter två vintrar. För att göra så stor besparing som möjligt bör man akta sig för att falla in i komforten att kyla inomhustemperaturen under sommarhalvåret.  Besparingar och energisnålhet handlar fortfarande om att klara sig med minsta möjliga!






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Smarta tips att göra med sina egna foton
Mysiga hem
Badrumsrenovering Malmö
Badtunna är skönt en vinterkväll
Populära matkassar att ge bort i Julklapp