Du är inte inloggad.

Artikel

Information om Snaps och Snapsvisor

Den traditionella snapsen består av ett litet glas med en spritdryck som serveras, ofta väl kyld till lite festligare middagar. Spriten kan bestå av exempelvis brännvin, vodka eller akvavit.

Snapsarnas storlekar kan variera kraftigt från bara så mycket som 1 cl upp till 8-9 cl. Ett gammalt mått som ofta användes var en ”Jungfru” som innehöll 8.2cl. Detta blev mindre vanligt efter 1850 talet då standardmåttet för en restaurangsnaps blev 7,5cl. Nu för tiden har storleken krympt ytterligare, beställer du en snaps på en restaurang nu kan du förvänta dig en storlek på ca 6cl vilket är den nya standarden.

Snapsarna i Sverige dricks oftast som tradition under några av våra stora högtider. De vanligaste dagarna är då midsommarafton och julafton där det är vanligt att man serverar snaps till maten. Andra middagsbjudningar då det som oftast serveras snaps är till de traditionella kräftskivorna. Dessa inträffar någon gång på sensommaren eller hösten under kräftfiskesäsongen.

Framförallt till kräftskivorna, studentskivor och till midsommar så kombinerar man snapsen med en visa, en dryckesvisa som vi kallar snapsvisa. Till vissa studentskivor är det tradition att dessutom dikta ihop en egen snapsvisa som man sjunger till bords. Det finns mängder med olika, mer eller mindre populära snapsvisor som passar till de olika tillställningarna. Snapsvisor finns i alla melodier och texter, rumsrena eller under bältet. Oftast brukar denna typen av visor vara något fräcka och lämpar sig därför inte i barns närvaro.

Snapsvisorna går ofta ut på att man ska dricka. Drickandet av snapsen blir en del av snapsvisan. Exempelvis den klassiska snapsvisan ”Helan går”, där sjunger man texten och innan visan är slut så ska man dricka upp snapsen.

Snapsvisan är en mycket Svensk tradition och härstammar från någon gång runt 1800-talet. Det är egentligen bara i Sverige och i vissa delar av Finland (Svenska delarna) som vi fortfarande skapar och sjunger snapsvisor.

Men i alla fall jag tycker att snapsvisor är en festlig tradition som jag tycker vi ska föra vidare. Så varför inte dikta ihop en egen snapsvisa att sjunga vid nästa bjudning.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Skillnaden mellan haspel- och multirulle - Vi hjälper dig
Knott
Kortspel för två
Kameraköp
Köpa TV