Du är inte inloggad.

Artikel

Köpråd - hur man får en fin och stor häck

HäckAtt ta hand om sin trädgård är inte bara vackert för ögat, det är dessutom en väldigt rolig sysselsättning att ägna sig åt. För vem vill inte ha sin trädgård fin? Det stärker hela intrycket utav ens utemiljö och bidrar till en mycket mer trivsam atmosfär. Men trädgårdsarbete kan vara jobbigt, man ska ner på knä, rensa ogräs, klippa buskar eller sätta blommor till exempel. Detta medför givetvis slitage på ens kropp, men lyckligtvis finns det bra verktyg och redskap som underlättar arbetet.

En häcksax är ett utav dessa verktyg, med en sådan så trimmar du inte bara dina buskar fortare och mer effektivt. Du får dessutom ofta ett mycket jämnt och fint resultat då häcksaxen är ett verktyg av precision och exakthet. För dig som inte redan äger en häcksax men går i tankarna på att införskaffa en finns det vissa saker man bör tänka på. Även fast häcksaxar går att köpa i många olika butiker för olika pris så kan det vara värt att fundera lite extra innan man bestämmer sig.

Låt dina behov avgöra vilken slags häcksax du köper, det är lätt att köpa en häcksax bara för att den är på rea eller kampanj. Risken är dock att du kommer komma hem med en häcksax som visar sig fungera halvdant eller till och med dåligt för just dina häckar. Om du exempelvis har lite grövre grenar bland dina buskar så ställer det också högre krav än bara tandavståndet på häcksaxen. Det är med andra ord inte alls säkert att en häcksax på kampanj passar dig.

En annan faktor som många förbiser då man ska inhandla en sax är ljudet som den skapar, så se till att saxen är märkt eller har information i bruksanvisningen om buller till omgivningen. Exempelvis så kan en bensindriven häcksax låta mycket högre än en batteridriven, så var noggrann med att kolla upp ljudnivåerna.

Nu för tiden finns kravet på häcksaxar att de måste innehålla ett så kallat ”dödmansgrepp” – vilket innebär att häcksaxen stannar om du släpper greppet om handtaget. För att försäkra dig om detta så bör du leta efter CE-märkningen på häcksaxen. Sen finns det givetvis en del andra detaljer som kan variera beroende på dina behov, såsom det tidigare nämnda tandavståndet, längd på häcksaxen etc. Men sammanfattningsvis så bör du med andra ord alltså lägga ner både lite tid och energi på att hitta häcksaxen som passar just dina behov!

När du väl har införskaffat dig en häcksax så ska den rimligtvis också kunna komma till användning. Ett mål alla människor som har buskar eller häckar att ta hand om är naturligtvis att de ska bli så höga och fina som möjligt. En häck går att klippa och utforma på många olika sätt, men det vanligaste är att man håller alla sidor jämnt tjocka och raka. För att få en hög och fin häck så måste du först planera och strukturera upp ditt arbete, ska häcken bara putsas lite eller ska den formklippas? Det är viktigt att ha en bild framför dig hur du vill att slutresultatet skall se ut, så du har ett mål att jobba mot. Se även till att få en bra ergonomi genom att använda en trappstege för perfekt ståhöjd.

Något annat som du måste tänka på är att klippa häcken vid rätt tidpunkt, till exempel så bör häckar och liguster som fäller löv klippas i juli månad. Medan gran eller idegran mår bäst av att klippas i början på april och en gång i augusti. Om du har fått förmånen att lyckas få dina häckar att blomma så bör du även efterhålla dem genom att klippa bort de äldre grenarna.

Sen givetvis det sista men viktigaste rådet, ha de rätta verktygen! Skaffa en häcksax som passar just dig och dina behov.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hur rent är ditt tvättrum?
Badrumsvåg - fyller den sin funktion?
Exakt vad kan en låssmed assistera dig med
Köpa rätt luftvärmepump
Passepartout och ramar