Du är inte inloggad.

Artikel

LED-belysning i ditt hem

Många får idag problem när de går till affären för att handla nya lampor. Tidigare hade vi 25, 40 och 60 watts lampor som standard vilket var smidigt och enkelt. Men sedan ett par år tillbaka är dessa förbjudna och när ens gamla glödlampor går sönder måste vi ersätta dem med andra typer av lampor. Det finns allt från halogenlampor som drar lite mindre ström än en glödlampa, men fortfarande marginellt. Dock är fördelen är ljuset är bra och de tänds direkt till skillnad mot lågenergilampor som däremot drar betydligt mindre ström (ungefär 80% mindre). Tidigare kunde ljuset från lågenergilampor vara smått felaktigt men dagens lågenergilampor är helt ok i sitt ljus. Den enda nackdelen är att de inte tänds direkt utan att det tar ett par sekunder innan de lyser med full kapacitet.

Bland våra lampor som ska ersätta glödlamporna hittar vi även LED-lampor. LED-belysning lockar fler och fler, inte enbart för att ersätta våra vanliga glödlampor, utan även för att designa hemmet. Att sätta upp LED-belysning kan verkligen förändrar upplevelsen i ett rumm. En del placerar LED-slingor bakom TV'n vilket snällt och fint lyser upp väggen bakom TV'n. Att sätta LED-slingor under möbler får också en fräck effekt då de lyser upp golvet i olika färger.

Är man dock inte intresserad av denna typ av inredning finns det helt vanliga vita och varmvita LED-lampor som går att använda i vanliga E27 och E14 socklar. LED-belysning har en hel del fördelar. Den första är helt klart att de drar betydligt mindre ström än en vanlig glödlampa, nämligen närmare upp emot 90% mindre. Anledningen till detta är att värmeutvecklingen i en LED-lampa är betydligt mindre än i en vanlig glödlampa. Dock kan priset för LED-belysning vara lite saftigt, men då LED-belysning håller betydligt längre än vanliga glödlampor och att elförbrukningen per lampa kommer gå ner med ungefär 90% är dessa slantar enkelt insparade efter ett tag. Vill du veta mer om LED-belysning kan du läsa vidare här.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Renovering av skorsten?
Farligt att skotta bort snön från taket
Tips för hemstädning
Minne för livet
Bra belysning till hemmets alla rum