Du är inte inloggad.

Artikel

LED-belysning med downlights

Det har nu gått några år sedan LED-lamporna blivit ett naturligt inslag i belysningen hos många av oss. De flesta har börjat med att ersätta vanliga glödlampor och halogenlampor med LED-lampor. Nu börjar allt fler som bygger om eller bygger nytt välja att installera LED-belysning med fasta ljuskällor i stället.

Man kan hitta många produkter som kallas för LED downlights, men vad är det då för något slags produkter?

En LED downlight är en sorts ljuskälla som är avsedd för att fällas in i taket eller via en förhöjningsram monteras utanpåliggande direkt i taket, under ett skåp, i en hylla eller kanske i en fönsterkarm. De är antingen gjorda för att lysa rakt nedåt eller ställbara i sidled så man kan rikta ljuset och kanske belysa en punkt.

En LED downlight innehåller väldigt lite elektronik i sig och består av en eller flera dioder och möjligtvis en lins för att ge ljuset rätt spridning. Omvandlingen av strömmen sker via en transformator/LED driver som är separat från själva ljuskällan. Det gör att man bland annat minskar på värmeutvecklingen i själva armaturen.

De mindre modellerna monteras enkelt genom att man borrar ett hål som är av anvisad storlek och sedan är själva downlighten utrustad med fjädrar i sidled som håller den på plats.

De något större modellerna brukar ha fjädrar på sidorna som när man trycker dem på plats fälls ut på ovansidan takskivan och därmed sitter stadigt på plats.

För drivningen finns det några olika system som är vanliga, men gemensamt är att dioderna drivs av likström; antingen kontant spänning (t.ex. 12V) eller konstant ström (t.ex. 350mA).

  • Dioder med konstant spänning ska parallellkopplas
  • Dioder med konstant ström ska seriekopplas.
  • Downlights för 230V har ofta en driver som man lägger upp i innertaket och parallellkopplar på 230V-sidan.

Man kan själv få utföra installation av system med 12V likström då dess transformatorer oftast kopplas till ett vanligt vägguttag. För installation av 350mA etc ansluts ofta transformatorn som en del i den fasta installationen och då krävs att man tar hjälp av en elektriker för installationen.

De vanligaste systemen är:

  • 350mA konstantström. Dimmas på 230V-sidan. Vanligast för ljuskällor som ger mindre ljus.
  • 750mA konstantström. Dimmas på 230V-sidan. Vanligast för medelstarka ljuskällor.
  • 12V likström. Dimmas på 12V-sidan. Kan ofta installeras själv.

 






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Städning & städtips
gästböcker för bröllop
Anlägga trädgård
Tandsten
Se över fordonsrelaterade skulder