Du är inte inloggad.

Artikel

Livsviktiga Proteiner

 

Som de flesta vet är proteiner viktiga näringsämnen som kroppen behöver för att må bra. För den som är intresserad av saker som hälsa och träning är det bra att vara medveten om den roll som proteiner spelar för att man ska orka med att träna och leva ett aktivt liv. Proteiner består av omkring 20 olika aminosyror, varav nio är av sådan typ som kroppen behöver tillföras eftersom våra kroppar inte själva kan tillverka dessa aminosyror. Proteiner är en nödvändighet för att kroppen ska kunna bygga upp sina celler, för bildandet av livsviktiga hormoner, enzymer och vissa delar av vårt immunförsvar.
 
En del väljer att äta olika typer av tillskott för att få i sig de livsviktiga proteinerna, men det är viktigt att man får i sig proteiner som en del av en bra och variationsrik kost. De flesta livsmedel innehåller proteiner, men vissa livsmedel är mer proteinrika än andra. Exempel på mat som innehåller rikligt med proteiner är kött, ägg, bön- och baljväxter, mjölk och spannmål. 
 
För den som tränar hårt eller i övrigt lever ett aktivt liv och rör på sig mycket, är det viktigt att få i sig de extra proteiner som krävs för muskelbygge. Då kan det vara bra med ett tillskott av proteiner. Om du tränar så hårt att du behöver ett proteintillskott - var då noga med att välja ett tillskott av hög kvalité och se till att ditt protein-tillskott inte innehåller en massa onaturliga och onödiga hjälpämnen. Det är ju bara det rena proteinet, näringsämnena som du vill åt. Idag kan man köpa rent äggpulver - alltså frystorkade ägg helt utan tillsatser - på nätet och i hälsokostbutiker. Man kan välja mellan hela torkade ägg eller enbart äggvitan eller enbart äggulan. Äggulan innehåller riktligt med fett vilket saknas i äggvitan - men många som tränar behöver även detta tillskott av fett och väljer därför heläggpulver eller bara gulan.
 
Äggpulver är också en utmärkt produkt för dig som vistas mycket ute i skog och mark. Även fjällvandring är en tuff träningstyp där du förutom att du håller dig fysiskt aktiv genom rörelse också bär med dig en packning - inklusive mat. Du kan använda ditt äggpulver som ett naturligt sätt att få i dig bra proteiner på din vandring - genom att exempelvis laga pannkaka, omelett eller annan mat. Ditt äggpulver fungerar helt enkelt precis som vanliga ägg med den enda skillnaden att det tar mindre plats och är lätare att bära med sig. Finns det något bättre exempel på perfekt proteintillskott och praktisk, nyttig och god mat för vandring?
 
Läs mer på min Träningsblogg


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Börja använd en Aloe Vera kräm
Räkna kalorier och gå ner i vikt
Så fungerar kontaktlinser
Hostmedicin
Omega 3 kosttillskott