Du är inte inloggad.

Artikel

Miljön – ett prioriterat mål för Göteborg

 

 

Den miljömedvetna konsumenten börjar träda fram allt mer och alltfler produkter och tjänster konverterar till miljömedvetna aktivister. Vi börjar tänka mer på hur vi konstant kan tillföra nytta för miljön och inkludera det gröna tänket i vardagen.

I Göteborgs stadsbudget finns det en uttalad och prioriterad målsättning om att trafikutvecklingen ska gå åt det grönare hållet. Resandet med kollektivtrafiken och cykel ska öka i förhållande till biltrafiken.

I de centrala delarna av Göteborg minskar biltrafiken men ökar i sin helhet. Mellan kvartal två 2008 och kvartal ett 2010, minskade biltrafiken, men trenden bröts och åter är det en uppåtkurva som gäller. Trafiken har ökat i sin helhet, men kollektivtrafiken har också ökat med tre procent under 2010 jämfört med 2009.

Man valde också att belöna stadsbon vilka i sin tur valde miljöbilar – fördelaktiga parkeringsvillkor. Tyvärr utfärdas inga fler tillstånd, eftersom 40 % av alla nya bilar som säljs är miljöbilar och bara i Göteborg har 25 000 parkeringstillstånd utfärdats för att främja marknaden. De nuvarande tillstånden gäller tills de går ut, men inte längre än till den 30 juni 2015.

Ett annat sätt för Göteborg att främja miljötänket är via applikationen Klimatkontot, med vilken användarna själva kan testa sin miljöpåverkan och minska den. 

Miljöresor är ett bra exempel på hur man aktivt kan agera för att förbättra miljön. Vi är på väg någonstans varje dag. Vi åker till jobbet, gymmet, dagiset, affären och fikan. Vi åker bil, buss, tåg och cyklar. Men hur vi väljer att åka dit är vad som skiljer resan åt. Vi kan aktivt välja att tänka på miljön och utföra en miljöresa.  Här är några exempel:

·         Man kan spara upp till 15 % av bränsleförbrukning på att köra och sköta bilen rätt enligt Konsumentverket.  Kör med framförhållning och undvik onödiga stopp och inbromsningar.

·         Kör på högsta möjliga växel, man kan exempelvis redan vid 50 km/h oftast köra på högsta växel.

·         Kör med jämn gas och håll hastigheten – bränsleförbrukning ökar i samband med hastigheten.

·         Kör inte på tomgång. Giftiga ämnen släpps ut och de flesta kommuner förbjuder längre tomgångskörning än 1 minut.

·         Åk tåg istället för flyg

·         Välj miljövänliga hyrbilar om du måste hyra bil.

 

Bilrelaterat när du redan är på väg

Det finns gott om andra tips och mer som du kan göra för miljön. För dig som bor i Göteborg eller ska besöka staden, finns det bra information på Göteborgs Stads hemsida. Gällande bilglas i Göteborg, och andra städer, samt reservdelar och bilservice, se till att välja en auktoriserad verkstad när du måste byta reservdelar och serva bilen. Mycket information och miljötips kan du få på Konsumentverkets hemsida, allt från biltvätt till rätt däck.

 

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hur, vad och varför - Om pälsvård
Ta hand om ditt husdjur
Blomsterspråket - att förmedla rätt buskap
Vad innefattar friskvård för hund
Dykarbeten i Stockholm