Du är inte inloggad.

Artikel

Nejlikor

Den populära nejlikan tillhör nejlikesläktet (lat. Dianthus) och ingår i familjen nejlikväxter (lat. Caryophyllaceae).
 
Nejlikor växer på norra halvklotet. Det finns ca 300 nejlikearter. Sex av dem växter vilt i Sverige;
 
Backnejlika
Borstnejlika
Brödranejlika
Knippnejlika
Praktnejlika
Sandnejlika
 
Vanliga trädgårdsnejlikor är t ex fjädernejlika, sommarnejlika och trädgårdsnejlika.
 
Det latinska namnet på nejlikan, Dianthus, kommer från latinet. Dios betyder Gud, anthos betyder blomma.
 
Det finns både storblommiga och flerblommiga nejlikor, i alla möjliga färger. Vissa är tvåfärgade. Vissa sorter doftar, andra sorter doftar inte alls.
 
Nejlikor är mycket poplära som snittblommor och finns tillgängliga under hela året. En nejlikebukett brukar stå ganska länge, mellan 1 - 3 veckor om de sköts på rätt sätt. Blommorna bör vattnas med ljummet vatten och näring kan med fördel tillföras det första vattnet. Ett diagonalt snitt på stjälkarna vid varje vattning är inte fel. Snitten gör att blommorna lättare kan suga upp vattnet.
 
Nejlikor är vackra, tåliga och finns i flera färger. Inte konstigt att de är populära. En bukett med enbart nejlikor är superfin. Det finns också fantastiska blombuketter med blandade blomsorter, där nejlikan är ett fint inslag.
 
Nejlikan användes förr bl a som knapphålsblomma på kavajslaget. Under en ganska lång tid var nejlikan inte speciellt populär, men idag har statusen för nejlikan höjts. Inte konstigt, den är ju så vacker!
 
Visste du förresten att de gamla grekerna och romarna använde nejlikor i sina segerkransar? Dessa kransar måste ha varit superfina!
 
De flesta blomsterförmedlare arrangerar buketter där nejlikor ingår. Vi har samlat några utvalda bildexempel från de största blomsterförmedlarna på den här sidan. Att skicka blommor med bud är ett bra alternativ när du vill överraska och göra någon glad! Vilken överraskning det blir när mottagaren öppnar dörren och förstår att blommorna är till henne eller honom:)
 
Källa: wikipedia.se, odla.nu., interflora.se
 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Var är vintern
UV-kläder för barn
Skicka och spåra Paket
Red Wing & Dickies från HepCat
70-tals Maskeradkläder