Du är inte inloggad.

Artikel

Osttillverkning

 
För den som gillar ost finns det gott om ostsorter att välja mellan; mjukostar, vitmögelostar, blåmögelostar, färska/smaksatta ostar, hårda dessertostar, hårdostar, getostar, fårostar m m.
 
Vad är då ost och hur går det till att tillverka ost?
 
Vi hittade en bra film på Youtube, som på ett enkelt sätt beskriver hur en av våra största osttillverkare går tillväga vid ostframställning.
 
En kort beskrivning av framställningsprocessen:
 
 
För att göra ost behövs först och främst kor som producerar mjölk. Mjölken är själva grunden i osttillvekningen.
 
Mjölken från korna transporteras i stora tankbilar till ett mejeri. Där kontrolleras det noggrant att den håller god kvalitet. Därefter tas all grädde bort från mjölken. Detta görs i en maskin som kallas separator. En liten mängd grädde kan sedan hällas tillbaka i mjölken - hur mycket beror på vilken sorts ost som ska tillverkas.
 
Efter den här processen pastöriseras mjölken. Vad är då det? Jo, det går till så att mjölken först hettas upp till 72 - 75 grader C, varefter den snabbt kyls ner igen. Genom pastöriseringen försvinner farliga bakterier och mikroorganismer och mjölken får också en längre hållbarhet.
 
Du stöter kanske ibland på ost som är gjord på råmjölk. Sådan mjölk är opastöriserad.
 
Nästa steg i ostframställningen är att tillsätta s k löpe till mjölken. Löpe produceras i däggdjursmagar och innehåller olika enzymblandningar, t ex enzymet kymosin (rennin). Denna gör att mjölk ystar sig, vilket innebär att mjölken blir till ostmassa. Massan packas nu i formar och sänks ner i ett saltbad. 
 
Du har säkert också hört ordet vassle i samband med osttillverkning. En klar vätska avskiljs från mjölkens fasta delar när ost framställs. Det är den här vätskan som kallas vassle. Vasslen kan för övrigt användas vid t ex matlagning eller som degvätska vid bakning av bröd.
 
När ovanstående processser är klara är det dags att lagra osten.
 
För att få fram olika smaker på ost krävs att den lagras. Den färska osten smakar i sig inte så mycket. Olika lagringsider ger olika smaker. En längre lagringstid ger starkare smak.
 
Innan den färdiga osten skickas ut till butik kontrolleras den, för att säkerställa att den är färdiglagrad och håller bra kvalitet. När den är OK packeteras den och levereras ut till olika återförsäljare.
 
Det är populärt att skicka ost och delikatesser i present eller julklapp till nära och kära. Många företag väljer att skicka en delikatesslåda med bl a ost till sina kunder. För en ostälskare blir en sådan gåva garanterat uppskattad!
 
Du kan beställa en ost- och delikatessgåva direkt på nätet hos en etablerad ostbutik. Denna ser till att din läckra present eller julklapp skickas ända hem till mottagarens dörr.
 
Det här var ett litet presenttips för dig som letar efter en användbar födelsedagspresent eller julklapp. Delikatesser av olika slag brukar bli riktigt uppskattade.
 
Källor: Arla.se, ostogram.se, mjolk.se, wikipedia.se






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fördelar med blombud
Annonsera ut dina gamla kläder.
Fars dag, varför firar vi det?
Väg väder
Retromode