Du är inte inloggad.

Artikel

Planera ditt uterum steg för steg

 

Att bestämma sig för att bygga ett uterum är riktigt roligt. Du befinner dig i början på en spännande resa med att se ditt uterum växa fram allteftersom de olika delarna i projektet blir klara. Du kan säkert redan se det framför dig när allt är klart, växterna är på plats och inredningen blivit precis så som du har drömt om. För många har drömmen om ett uterum pågått i flera år och nu är det äntligen dags att förverkliga den. Så hur bör du gå tillväga?

Börja med att fundera över hur stort uterum du vill bygga. Ett bra tips här är att tänka efter noga eftersom ett uterum vanligtvis blir ett väldigt populärt rum, och det vore synd om du byggde för litet. Det är inte ovanligt att man inser i efterhand att man byggt alldeles för litet utifrån alla de behov och användningsområden som dykt upp i efterhand.

Placeringen av uterummet är också en viktig sak att tänka på tidigt i planeringen. Hur ser din husfasad ut? Var kan det passa in någonstans? Tänk på att du förmodligen vill göra en dörr som går direkt ut till uterummet från ditt hus eller stuga och då måste det kunna passa med hur din husritning ser ut.

Hur mycket ljus och värme är du ute efter i ditt nya uterum? Detta är en fråga du bör besvara för att lättare kunna välja ett väderstreck att bygga i. Om du älskar värme och vill ha sol och ljus hela dagarna så är söderläge det bästa för dig. Om du däremot tycker att det blir för varmt med 30 grader på sommaren bör du kanske lägga uterummet i västerläge eller i norr om du vill ha det skuggigt. Mycket ljus och sol innebär gratis uppvärmning av utrymmet, det kan vara bra att ha i åtanke och passar väldigt bra för dig som vill bygga ett orangeri där växterna trivs.

Om du inte har gjort en byggritning tidigare och inte har så mycket byggvana kan det vara en bättre lösning att köpa en färdig byggsats som du monterar själv. En färdig byggsats kan du modifiera till viss del men det blir extra viktigt att säkerställa att uterummet kommer att passa in i din nuvarande fasad. Det kan aldrig bli så bra som om du gjorde en arkitektritad förlängning av ditt hus men med några kloka beslut kommer du att få en jättebra lösning, det finns mycket att välja på därute på marknaden.

Fundera också på hur mycket jobb du vill lägga ner själv på ditt uterum. Det är viktigt att du försöker vara ärlig mot dig själv kring tiden du vill lägga ned. Ett byggprojekt vid sidan av heltidsjobb och småbarn kanske inte alltid får högsta prioritet. Då kan det vara skönt att anlita en leverantör som gör hela jobbet åt dig istället. Det blir såklart lite dyrare men ibland kan det vara värt det.

Detta är såklart en fråga om pris också – ett uterum som du vill kunna nyttja under hela året och som har mycket god isolering blir såklart dyrare än ett med enklare glaspartier. Skall du använda det året runt eller bara på sommaren? Vill du ha heltäckande tak eller glastak? Allt detta spelar roll för vilken prislapp du hamnar på i slutändan.  Ett gott råd är att sätta sig ned vid köksbordet och börja skissa, skriva ned funderingar, idéer och behov på några papper. Skriv upp vilka delar du vill ha i ditt uterum och försök göra en skalenlig ritning där du placerar ut din inredning. Det viktiga är att du har en ritning på ditt uterum som du kan visa upp för kommunens byggnadsnämnd.

När du har gjort klart dina ritningar är det dags att lämna in en bygglovsansökan. Blanketter till detta hittar du hos byggnadsnämnden och här finns också anvisningar för hur blanketterna skall fyllas i för att din ansökan skall bli godkänd. Är du osäker på om du behöver skaffa bygglov för ditt uterum? På Boverkets hemsida finns en broschyr som heter ”Behöver jag bygglov, behöver jag göra bygganmälan? Däri kan du läsa om vilka typer av byggprojekt som kräver bygglov och inte.






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Minne för livet
Behandlingshem för dig i Göteborg
Behov av behandlingshem?
Skäl att prova hemlevererade matkassar
Vad innebär en dränering?