Du är inte inloggad.

Artikel

Resa till karibien - lite tips

För dig som är sugen på sol & värme, sköna fina stränder, klart vatten och bra snorklingsmöjligheter och kanske lite andra äventyr och utflykter - kommer här några tips.

Förr i tiden, när charterresandet var i sin ungdom -. så var det Mallorca och Kanarieöarna som gällde. Sedan kom en period då Grekland blev väldigt populärt och på senare år har Thailand varit det stora resmålet för svenskar som vill sola, bada, snorkla osv.

I takt med folks ökade resvanor och fler och fler resmål som erbjuds så finns det egentligen ett väldigt stort utbud av resor så vart man vill åka styrs lite grann av vilken typ av upplevelse man söker efter.

Jag tänkte berätta lite om några av de resor vi gjort med familjen till karibien / västindien och tipsa om fördelar resp. nackdelar med resp. resmål.

Första resan till karibien vi gjorde gick till Jamaica. Då bodde vi på ett all-inclusive hotell (Beaches Negril) och barnen(2 pojkar var då ganska små (11 resp. 7) så det var praktiskt och skönt att veta att i princip allting redan var betalt. Vi var mycket nöjda med all-inclusive arrangemanget i den situationen.

I Negril där vi var, var stränderna mycket fina och välskötta och det fanns många olika möjligheter till vattenaktiviteter förutom snorkling. Själva snorklingen där var inte så märkvärdig, då finns det många andra resmål som erbjuder bra snorkling. Då det gällde utflykter på ön så gjorde vi inga såna. Dels var vägarna i uruselt skick, folk körde som galningar, trafikkulturen var mycket dålig och det är stor risk att man möter en bil vars förare är hög på gräs......

 

Andra resan vi gjorde 2 år senare gick till Mexico, Yucatan halvön. Där är stränderna också mycket bra. Vi valde även denna gång att bo på all-inclusive men denna gång hyrde vi en bil och gjorde utflykter så vi fick uppleva dels lite sevärdheter, lite mexikansk kultur och den gamla Mayakulturen.

Vi besökte bl.a. Xel-Ha, en stor ekopark där man kan se vilda djur av olika slag, snorkla, simma med delfiner, barnen fick ha stora papegojor på axlarna osv. Vi besökte också ruinerna i Tulum samt en annan dag åkte vi till Coba där den största (men inte mest välbesökta) Mayaruinen finns.

Den andra veckan hade vi bytt boende till Cancun - för att vara närmare de utflyktsmålen(bl.a. Coba) samt för att få lite omväxling.

Vi gjorde också en utflykt till Isla Mujeres (Kvinnornas ö )  20 min färjeresa utanför Cancun - där vi följde med en båt ut till ett jättefint snorklingsområde - det var verkligen en upplevelse. 

Fördelen med Mexico, Yucatan var att förutom sol, bad och fina stränder, man också kunde göra utflykter, uppleva en spännande kultur och se och uppleva lite annat.

En nackdel med Yucatan är - att orkanerna kan passera dessa trakter så det gäller att tajma in resan till en period där risken för orkaner är minimal. Ett par år efter att vi varit där drog en kraftig orkan (Wilma)  in över just Cancun och orsakade stor förödelse i  Cancun och den populära badorten Playa del Carmen. Turistfästets världsberömda vita stränder totalförstördes och skadorna då uppskattades till motsvarande tjugo miljarder svenska kronor. Detta var i okt 2005 och Wilma var den 12:e ! orkanen i regionen det året.

Okt 2011 var det dags igen, då slog orkanen Rina till och ödelade turistorterna Cozumel och Cancun.

Tredje gången vi åkte till karibien så valde vi den lilla ön Aruba (en av de s.k. ABC-öarna) (Aruba, Bonaire, Curacao) och som ligger ca 20 mil norr om Venezuela. En av orsakerna var bl.a. att de ligger utanför det s.k. orkanbältet så risken att drabbas av orkaner där är minimal. Där var stränderna fantastiskt fina och bestod av vit korallsand - som inte blir alls lika het som vanlig sand. En liten nackdel är att ön är väldigt liten ca 3mil lång och 1,5 mil bred - så man har snabbt besökt de sevärdheter som fins på ön och det är inte alls lika mycket kultur att besöka och se som i Mexico, Yucatan.

 

En bra resebyrå som specialiserat sig på resor till karibien är Deluxe Vacations.

De har specialsajter för Jamaica, Aruba och även Bermuda.

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Rhodos
En mjukare färd
Semestra med barnen utomlands
Londons fantastiska nattliv
City guider i Europa