Du är inte inloggad.

Artikel

Roligare att baka med rätt baktillbehör

 

Rätt baktillbehör är nästan en nödvändighet när du ska baka matbröd eller fikabröd. Visst går det att baka även i ett primitivt kök med endast det enklaste inom baktillbehör, men med rätt prylar blir det både roligare att baka och lättare att lyckas med sitt bak. Denna artikel handlar om mina favoriter bland baktillbehör - saker som jag mycket väl förstår att det går att baka utan men som jag själv då aldrig skulle vilja vara utan.
 
En rejäl bakbunke är kanske ditt viktigaste baktillbehör - om du någonsin försökt att jäsa en vetedeg i en bunke som är på gränsen till för liten så vet du att det är väldigt lätt hänt att degen jäser över och hamnar på bordet. Jäs din deg under en ren och fräsch bakduk för bästa resultat.
 
Det tog ganska många år innan jag köpte mitt eget degunderlägg - jag tyckte det fungerade utmärkt med bara det helt vanliga bakbord i trä som tillhörde min lägenhet, men när jag upptäckte degunderlägget så är det faktiskt mycket lättare att baka eftersom degen inte fastnar i underlägget - och det blir också lättare att rengöra efter baket. Därför är degunderlägget ett nästintill oumbärligt baktillbehör för mig.
 
En kavel äger ju de flesta - vanligen en i trä precis som mitt gamla bakbord. Jag investerade nyligen i en non stick belagd kavel som är mycket lätt och smidig att använda. Degen fastnar inte i kaveln och därför kan du använda mindre mjöl än annars vilket ger saftigare bakverk.
 
Dessa tre baktillbehör är de viktigaste saker som jag aldrig skulle komma på tanken att baka utan. Sen är det såklart viktigt även med andra baktillbehör så som måttsats, visp, deghjul, kastruller och andra viktiga redskap i köket.
 
Baktillbehör av alla sorter kan köpas på nätet - till exempel här och här.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Välj rätt värmepump
Se över ditt tak - fem säkra tips
Ny bostad
Att byta tak
Rengör giftfritt i hemmet