Du är inte inloggad.

Artikel

Så fungerar kontaktlinser

Kontaktlinser är tunna linser tillverkade i vätskehaltiga plaster. De placeras över ögats hornhinna och korrigerar synen genom att bryta det inkommande ljuset till ögats näthinna på ett sätt som kompenserar ögats synnedsättning eller brytningsfel. Detta sker alltså i praktiken på samma sätt som glasögonglas korrigerar synen - men den stora skillnaden är att kontaktlinserna kan erbjuda en bredare synfält och större frihet för bäraren, eftersom att linserna placeras direkt på hornhinnan istället för framför ögonen. Detta underlättar mycket i situationer där glasögon kan upplevas som otympliga, exempelvis vid fysisk aktivitet.

Idag finns linser som kan korrigera så gott som alla synfel. En astigmatiker använder sig av toriska linser, en person med presbyopi kan använda sig av bifokala linser och de som är när- eller översynta kan ta hjälp av "vanliga" linser med plus- eller minusstyrka. Beroende av dina ögons egenskaper och din livsstil kan du bestämma vilken bärningstid du vill ha på dina linser, men allra populärast är månadslinser och endagslinser.

Det är även allt vanligare att göra en estetisk förändring av ögat genom att bära färgade linser. Färgade linser finns både med och utan styrka för att personer med och utan synfel skall kunna använda sig av dem, och fargelinser på nett finns i allt ifrån naturliga färger till galna mönster som lämpar sig för maskerader eller andra tillställningar.

Vill du börja använda kontaktlinser rekommenderas du att göra en linstillpassning hos en optiker för att säkerställa att dina ögon och ditt synfel är anpassade för att bära linser. Hos optikern får du sedan ett recept som du kan använda för att köpa kontaktlinser på nätet, där det är möjligt att hitta kontaktlinser till mycket lägre priser än om du köper dem hos optikern. Bland annat butiken Lensstore.no erbjuder ett brett sortiment av billiga linser från kvalitetskontrollerade tillverkare.

Med linser gör du det enkelt att se skarpt - och framför allt behöver det inte ens synas på dig att du har ett synfel!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Skötsel och tips mot fett hår
Tatuering – viktigt att tänka på
Flytade snarare än fast föda i skötväskan - Forskningsrapport från Australien
Smärta och problem orsakade av dålig hållning
Massage hembesök i Stockholm