Du är inte inloggad.

Artikel

Sevärdheter i London

En av världens mest kända och välbesökta städer är den engelska huvudstaden London. Många av stadens besökare återkommer till staden gång efter annan. Tack vare stadens dignitet och långa, händelserika historia finns det väldigt många sevärdheter i London.

Trots stadens historia med bland annat bränder och bombningar under andra världskriget har staden många bevarade historiska byggnadsverk. Många av stadens sevärdheter ligger centralt i London och med stadens väl utbyggda tunnelbanesystem är det enkelt att förflytta sig mellan de olika intressanta platserna.

Bland de klassiska sevärdheterna i London finns till exempel den brittiska monarkens officiella residens i London, Buckingham Palace, vilket även är en av världens mest kända byggnader. I palatset hålls statsbesök och kungliga mottagningar och den populäraste attraktionen är vaktavlösningen som sker under stor pompa och ståt dagligen under sommarhalvåret.

Houses of Parliament (Westminster palace) är den kända brittiska parlamentsbyggnaden som ligger längs Themsen. I parlamentets norra klocktorn ligger det som har blivit en av de mest kända symbolerna för London och England, Big Ben. Tornet är 96 meter högt och har urtavlor som är 7 meter i diameter och innehåller fem stycken slagklockor.

Ett annat berömt landmärke i London är Tower Bridge som är en av världens mest kända broar och som går över floden Themsen. Bron består av två torn som är sammanbundna i toppen av en gångbana för att fotgängare skulle kunna passera över bron samtidigt som klaffarna där nere fälldes upp för att släppa igenom fartyg med last.

Vid sidan av Tower Bridge, vid Themsens norra strand, ligger en medeltida borg som kallas Tower of London. Towern har använts bland annat som fästning och som fängelse och där har utförts både avrättningar och tortyr. Borgen är även känd för sin vaktstyrka, de så kallade Beefeaters, och en av höjdpunkterna för borgens besökare är att beskåda kronjuvelerna som bevarats i Towern sedan år 1303.

Bland övriga klassiska byggnader i London finns till exempel Sankt Paul katedralen som ligger på stadens högsta punkt, Ludgate Hill, och som utgör säte för biskopen av London. Westminster Abbey som är den traditionella krönings- och begravningskyrkan för brittiska kungligheter är ytterligare en klassisk turistattraktion i staden.

De flesta av stadens turister brukar även bege sig till kända platser såsom torget som är känt för alla reklamskyltarna, Picadelly Circus. Trafalgar Square med Nelsonkolonnen är en annan trevlig turistattraktion. Ytterligare platser som inte bör missas i London är det mysiga distriktet Covent Garden med torghandel och gatuartister samt den berömda shoppinggatan Oxford Street eller den stora kungliga parken Hyde Park.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Värmen skapade förändringar i resetrenden
Vår familjesemester på Teneriffa
Turistguide och reseguide till Amsterdam
Mallorcas olika områden
En äventyrsresa till Phi Phi Island