Du är inte inloggad.

Artikel

Ugn med ånga för hälsans skull

 

Det är inte bara viktigt att råvarorna är hälsosamma utan även tillagningen är viktig.
 
Det är vanligast att vi steker och kokar i stället för att använda ugn. Det har sin förklaring dels i att det tar tid att laga mat i traditionella ugnar.
 
En ugn som har ångfunktion tar matlagningen till en annan nivå. Maten som tillagas i en ugn med ångfunktion bevara de naturliga smakerna bättre. Framförallt lämpar det sig att tillaga fisk och grönsaker.
 
På plussidan för ångugn:
 
Fisk och grönsaker lämpar sig bäst för tilllagning
Inget fett behöver användas
Frysta varor kan tillagas utan att tinas upp först
Tiden för tillagning är kort
Maten blir vid tillagningen saftig.
Vattenlösliga vitaminer urlakas ej som vid kokning.
Mineraler bevaras bättre.
Jämnare värme jämfört med vanlig ugn
 
På minussidan för ångugn:
 
Om ungen inte har anslutning för avrinning av vatten så blir det lite jobb med torka ur vattnet.
Man skall inte öppna ugnsluckan vilket gör allt måste ha samma tillagningstid.
 
Ugnar med ångfunktion har använts länge i storkök och restauranger. Kostnaderna för en ugn med ångfunktion är från ca 10.000 kronor och uppåt. Ugnarna är oftast också utrustade med varmluftsfunktion. Genom att använda varmluftsfunktionen i kombination med ånga så kan man få lite färg vid tillagningen.
 
När det gäller recept för matlagning i denna typ av ugn har det varit en brist som nu under senare tid blivit betydligt mindre. 






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Fotvårdsprodukter för dig med diabetes
Detox te för viktminskning
Hur man skapar hälsa i en stressad miljö – 6 tips
Vad vet du om Aloe Vera?
Ska du bleka tänderna eller satsa på fasader?