Du är inte inloggad.

Artikel

Underkläder och trosor

Underkläder är de klädesplagg som skapats för att bäras under andra kläder, oftast närmast kroppen. De kan ha olika funktioner, såsom att skydda sina andra kläder från kroppsvätskor eller för att forma eller ge stöd åt kroppsdelar. Historiskt har dess funktion varierat väldigt mycket, beroende på tid och plats. I kallare länder är det vanligt att underkläderna har längre ärmar och ben för att på så sätt göra att kroppen behåller sin värme bättre. När denna typ av utformning på kläder används i länder med olika klimat kallas det istället för ’underställ’.

Underkläder kan ha olika laddning beroende på vilket sammanhang det handlar om. Det kan till exempel ha en religiös betydelse som bland annat mormonernas tempelklädnad. I andra kontexter skapas underkläder i syfte att vara erotiska (http://www.sassystar.se).

Det är dock inte alla underkläder som används under kläderna, utan i vissa fall används det som ”överplagg”, till exempel strumpor, t-shirt, linnen och vissa shorts. Om det är underkläder man badar i kallas det istället för badplagg och är generellt gjort i andra material.

Materialet på underkläder och trosor kan vara bomull, syntet, spets och siden. Underkläder av högre kvalitet brukar kallas för ’lingerie’ (som är ett samlingsbegrepp för nattlinnen och damunderkläder) och är tillverkade av lyxiga material som siden. Ordet kommer från franskans lingerie och betyder ’linneprodukter’, vilket var det ursprungliga materialet som dessa plagg tillverkades i.

I begreppet ’underkläder’ innefattas trosor, kalsonger BH:ar, toppar och i vissa fall även strumpor och linnen. Om man använder flera av dessa plagg samtidigt kan man välja om man vill matcha dessa med varandra, exempelvis genom att ha samma färg på allt, eller inte.

Plaggen kan förekomma i olika modeller, som täcker och döljer olika stor mängd av huden på kroppen. Kalsonger och trosor kan ha långa, korta eller inga ben. De kan vara gjorde i genomskinliga spetsmaterial eller täckande bomullsmaterial. De kan förekomma i olika färger, mönster och storlekar. De säljs både separat och i set i de flesta klädbutiker både på nätet och i butiker.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Arbetsfordon
Att köpa klänningar online
Köpa väska på nätet
Rabatt på ditt köp
Glad påsk