Du är inte inloggad.

Artikel

Världens längsta man genom tiderna

Googlar man på världens längsta man dyker namnet Robert Wadlow upp. Han var amerikan och levde mellan 1918 och 1940. Som längst mätte han 2,72 m ö h. Roberts hypofys var ovanligt stor och producerade en mycket hög halt av tillväxthormon. Det var detta som gjorde att han blev så lång.

Robert försörjde sig som 18-åring på olika framträdanden. Vad tragiskt, tänk att behöva ställa ut sig själv till allmän beskådan bara för att man råkat få en för stor hypofys!! För att kunna stödja sin långa kropp använde sig Robert av stödskenor. Ett infekterat sår, orsakat av en sådan stödskena, lär ha resulterat i blodförgiftning och Roberts död. Tyvärr blev han bara 22 år gammal.

Hur kände han sig, Robert? Vad hade han för drömmar? Hade han blivit en framstående jurist om han fått leva längre? Han studerade nämligen juridik.

Javisst är det så, den som är extra lång förknippas ofta endast med sin längd. Vi hörde t ex en kollega som sett en lång basketspelare i Storbritannien säga: ”Jag bara stirrade och tittade uppåt och det tog aldrig slut....”. Stackars man, hur kul kan det vara att folk bara ställer sig och glor på en? På något sätt verkar det vara helt i sin ordning att behandla mycket långa människor på detta sätt. Det är inte OK! Alla människor har känslor, drömmar, tankar, planer…och vill kunna leva ett så normalt liv som möjligt, utan att hela tiden bli påmind om att man råkat blir lite längre än de flesta. Det är ju inte direkt en nyhet för den långe/långa att hen är lång! Fast vi tror inte att folk i allmänhet menar något illa, de förstår bara inte bättre. Lång är ett positivt laddat ord och därför kanske det blir ”comme-il-faut” att kommentera utseendet på extra långa personer. Lång och ståtlig heter det ju!

Vi hittade förresten en artikel i Metro från 2014 om när världens då längsta man fikade ihop med världens då kortaste man. Den 251 cm långa Sultan Kosen mötte 54,6 cm långa Chandra Bahadur. Sultan och Chandra verkades trivas i varandras sällskap!

Tycker du man som är extra lång att det är svårt att hitta kläder som passar? Under den här länken finns några butikstips; en onlineskräddare samt butiker som säljer skjortor och tröjor med extra långa ärmar, extra långa jeans m m. 

 

Källa: Wikipedia, Metro

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Osttillverkning
Skicka blommor billigt
Hur ska 50 tals och Rockabilly skor se ut?
Varför firar vi fars dag?
Väskor från Friis & Company