Går du i bilköpartankar? Isåfall så kan det vara bra att veta vad vinterdäck är för något. Läs vidare så kommer du få koll på just vinterdäck.
Olika typer av vinterdäck
Vinterdäck är egentligen ett samlingsnamn för två olika däcktyper – friktionsdäck och dubbdäck. Friktionsdäck är helt enkelt vinterdäck fast utan dubbdäck. Men pratar vi då inte om sommardäck kanske du tänker. Nej, friktionsdäcken har en annan gummiblandning och ett annat däckmönster än sommardäck för att klara vinterväglag där halkrisken är större än vid sommarväglag.
Den andra typen av vinterdäck är som bekant dubbdäck. Detta är helt enkelt vinterdäck med dubbar. Fördelen med dubbdäck är att de ger maximalt grepp vid isigt underlag. Nackdelen är att dubbdäcken ger ifrån sig mer buller och mer miljöfarliga partiklar jämfört med friktionsdäck. Det är också därför som dubbdäck blivit förbjudna på vissa gator. Valet mellan dubbdäck och friktionsdäck är alltså helt individuellt beroende på vilka vägar man brukar köra samt körstil.
Lagar och regler för vinterdäck
På grund att vi har så varierande klimat i Sverige så har man bestämt att man måste ha vinterdäck mellan 1/12 och till 31/3 följande år. Det är dock valfritt om man har dubbdäck eller friktionsdäck. Det är dock tillåtet att ha friktionsdäck året om medan dubbdäck endast är tillåtet mellan 1/10 – 15/4 följande år. Bryter man mot dessa regler så kan man åka på böter på 1200 kr om man blir stoppad av Polisen. Dessutom kan man få förhöjd bilsjälvrisk om man råkar ut för en olycka.
Det finns även krav på att mönsterdjupet på vinterdäck skall vara minst 3 mm. För sommardäck gäller krav på minst 1,6 mm.
Förhoppningsvis har du nu lärt dig lite mer om vinterdäck!