Du är inte inloggad.

Artikel

Är högskoleprovet helt perfekt

Då närmare sig 2015 års första provskrivning på högskoleprovet, när detta skrivs så är det bara dryga 7 veckor kvar tills 50 – 60 tusen personer kommer att bänka sig för en heldagsskrivning.

Vi tänkte inte ta upp fakta med tider och annat, om ni letar efter sådant så titta in på denna sida, som även har lite tips och råd inför högskoleprovet.

Tillbaka till ”Är högskoleprovet helt perfekt”.

Det är ju en titel som verkligen, med automatik, inbjuder till ett negativt svar, rättvist eller rättvisande skulle kunnat passa i titeln istället. En snabb förtydligande kan vara på sin plats, en tredjedel av intagningarna vid högskola är baserade på resultat från högskoleprovet. På grund av att det utgör en stor del intagningarna så frågas det ofta om värdet för IQ kompetens är relevant för vissa yrken (där social kompetens ofta har stor betydelse).

Dock finns det en baktanke med att utgå från att högskoleprovet inte är rättvist, detta eftersom en del människa klagar och ondgör sig över att det inte finns någon rättvisa i provet. Och det stämmer – i deras ögon – om man du skulle göra om provet och även lägga till kunskaper inom andra ”mätområden”, exempelvis empati och social kompetens (EG).

Skulle högskoleprovets frågor då vara perfekta? Javisst, säger en del av de nuvarande belackarna, utan att ens göra ett försök att tänka efter lite grann – svaret är ju självklart, provet skulle, fortfarande, inte vara rättvist!

Som provet är uppbyggd så är det kompetens för att kunna läsa på högskola som mäts (i stort, börjar man prata om detaljer så kan man hålla på i evigheter, skulle kunna bli nästan filosofiskt). Om man enbart med den utgångspunkten tittar på provet så … jaa, då är det ganska träffande och bra, skulle kunna sägas ganska rättvist.

Skulle provet bli bättre om man även hade en del som handlade om EG? Ja, det skulle ju definitivt bredda kunskapsnivån på provet. Skulle provet vara rättvist om det inkluderade EG. Nej, det skulle det inte, provet kommer aldrig att vara helt rättvist hur man än vänder och vrider på det.

Frågan är om det överhuvudtaget skulle gå att införa ett block med EG i provet, det finns viss tveksamheter, kanske mest eftersom social kompetens delvis styrs i vad som är accepterat i samhället ”just för dagen”. Bara på några få år så brukar saker ändras när det gäller vad som socialt är accepterat. Då kommer följdfrågan, som många inte vill se/höra: Skulle det vara rättvist med ett prov som ändrar grundbultar vart 3-4-5 år?






Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Certifikat för Heta arbeten
Yrkesutbildning för karriärutveckling
Hur tjänar man pengar till laget, klassen föreningen
Förbered ditt barn för framtiden - välj rätt gymnasium
Bli målare i Uppsala