Du är inte inloggad.

Artikel

Akupressur i vardagen

Akupressur som behandlingsform

Akupressur har använts i tusentals år i Kina och övriga asien. Själva behandlingsformen akupressur tillämpar samma principer som akupunktur för, alltså att främja avslappning och välbefinnande men även för att behandla vissa sjukdomar. Akupressur utövas genom att belasta vissa punkter på kroppen med tryck – ofta används fingrarna. Som bekant är akupressur precis som akupunktur, fast utan nålar. Behandlingarna grundar sig i en princip som kallas ”Ying” och ”Yang”, vilket innebär att alla ytterligheter kan neutraliseras genom att påverka den andra ”sidan”.

Det finns hundratals och åter hundratals förgreningar inom behandlingsformen, och intressant nog har man på senare år upptäckt att akupressur även använts i Sydamerika i flera tusen år. Med tanke på hur stor del dessa behandlingsformer har i vår historia bör vi ta dem på allvar och se hur vi kan dra nytta av dem i vår vardag som blir allt stressigare.

 

Vad är teorin då bakom Akupressur?

Akupressur är bara en av ett antal asiatiska uråldriga teorier med rötter i traditionell kinesisk medicinsk tradition. Exempel på andra asiatiska kropps-terapier förekommer ofta i media och inte sällan ser man ny information om ”Shiatsu” som är en japansk form av akupressur. Akupressur  tros fungera genom att sätta vissa kroppsdelar under press en viss mängd tid, för att sedan släppa på trycket och låta kroppen hjälpa till genom naturliga processer som sätts igång då kroppen använder sitt naturliga försvar vid yttre "attacker".

 

Akupressurens historia

Traditionellt finns det en kinesisk medicinsk teori som beskriver speciella akupunkturpunkter eller akupressurpunkter, som ligger längs ”meridianer” eller kanaler i människokroppen.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Green Coffee extrakt för viktnedgång
Kontrollera vad du äter och gå ner i vikt
Apotekens historia
Finns det IPL laserbehandling för hemmabruk?
Att gå ner i vikt är ingen sak