Du är inte inloggad.

Artikel

Alvar Aalto, 1898 – 1976

Nedanstående text är ett reklaminlägg för sidan designikoner.se

 

Alvar Aaltos designklassiker

 

Finland är väl representerat när det kommer till klassiska designikoner. Alvar Aalto, finsk arkitekt och formgivare, tillhörde gänget av formgivare som satt Finland och landets populära designmöbler, lampor och inredningsdetaljer på kartan.

Alvars pappa jobbade som lantmätare, mamman som postexpedit. Alvar följde i unga år med sin pappa på olika arbetsresor, under vilka han förkovrade sig inom områden som fastighetsgränser, tomter och marker. Hans intresse för arkitektur, husbyggande och design växte och han utbildade sig under ungdomsåren till arkitekt på Helsingfors Tekniska Universitet. Han var också inkallad i det militära under Finska Inbördeskriget och arbetade ett tag som befälsofficer.

Alvar gifte sig med Aino, en finsk arkitekt, formgivare och entreprenör.

När Alvar var klar med sin militärtjänstgöring startade han sitt eget arkitektkontor som gick under namnet ”Alvar Aalto: ’Arkitekt och Monumental Konstnär’”. Senare grundade han designfirman Artek tillsammans med sin fru Aino Aalto, Nils-Gustav Hahl (finlandssvensk konsthistoriker och konstkritiker) och Marie Gulichsen (finlandssvensk mecenat och affärskvinna). Möbler och lampor formgivna av Alvar Aalto tillverkas och säljs fortfarande hos och av Artek. Alvars inredningsdetaljer som glasvaser, skålar, fat m m tillverkas istället hos finska Iittala.

Alvar Aalto fann sin egen, personliga och unika stil. Hans designikoner är gjorda med mjuka former och böjda linjer. Savoy-vasen, eller Aalto-vasen, är ett bra exempel på detta. Vasen tillverkas idag i flera storlekar och färger och är omåttligt populär runt om i världen.

Många av Alvar Aaltos möbler är tillverkade i formpressad bok.

Vill du läsa mer om Alvar Aalto och hans verk? På designikoner.se finns en kortfattad informationstext om Alvar och tips om butiker som saluför hans designikoner.

 

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Osttillverkning
Vinterdäck eller sommardäck
Fördelar med blombud
Därför firar vi Alla Hjärtans Dag
Däck till vintern