Du är inte inloggad.

Artikel

Apor och primater

Följande är ett reklaminslag för retroprodukter.se

 

Vi lever i en fantastisk värld som är full av liv. Här finns allt från små myror och maskar till gigantiska elefanter och blåvalar. Några av de mest fascinerande djuren på vår planet är kanske aporna. Deras intelligens och likhet med oss människor är gripande, men, vad är egentligen en apa?

 

Alla apor innefattas av det övergripande begreppet ”primater”. Primaterna kan delas in i två grupper, lägre primater (Strepsirrhini) och högre primater (Haplorrhini). Lägre primater kallades tidigare för halvapor och är som det namnet antyder apliknande djur. Var och när dessa djur uppstod är oklart, men idag innefattar gruppen lemurer, galagoer, potto och loriser. 

 

Apor är istället högre primater. De högre primaterna uppstod för ca 65 miljoner år sedan och innefattar förutom apor idag också människor.

 

Tack vare deras intelligens har vi människor länge haft användning för apor. Under många århundraden har vi haft dem som husdjur, ofta i underhållningssyfte. När brittiska seglare först började att utforska Afrika tillfångatog de apor för att underhålla besättningen. Utöver detta tränar vissa organisationer upp apor för att hjälpa människor som på grund av skador har svårigheter att röra sig. De uppfostras från ung ålder i ett människohem och kan senare hjälpa till med att laga mat i mikrovågsugn, tvätta människans ansikte eller öppna flaskor. 

 

Tack vare de roller som apor spelat i våra liv har de sedan mitten av 1900-talet fått en viktig plats inom populärkulturen. Populära produkter inom retrotrenden är ”aplampor” som går att köpa på nätet. 

 

Retroprodukter inom alla möjliga kategorier kan hittas på retroprodukter.se


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Varför du skall köpa klockor från en auktoriserad återförsäljare
Däckinfo
Så enkelt gör du smartare köp på nätet
Köpa skor på nätet för stora rabatter
Köpa eller inte köpa klocka online