Du är inte inloggad.

Artikel

Att leva för hockey

 

Äntligen har så NHL dragit igång och man har hunnit med en handfull omgångar. Efter en lång lockout så lyckades berörda parter slutligen komma överens och stort jubel bland såväl supporters som journalister att vi äntligen skulle få igång världens bästa hockeyliga!

Säsongen som alltså inte kom igång förrän i januari kommer att spelas i en mindre mängd matcher än de normalt 82 matcherna. Det kommer att bli 48 grundseriematcher som sedvanligt följs av ett slutspel vilket avgörs precis som vanligt – åttondelsfinaler, kvarsfinaler, conference-finaler och slutligen Stanley Cup.

Svenskar som vunnit Stanley Cup brukar i fråga om hur svårt det faktiskt är att vinna det, jämföra med att vinna fotbolls-EM. Är det inte svårare att vinna fotbolls-VM tänker kanske du. Skillnaden är att i EM så deltar alla de bästa lagen från Europa, medan i VM så får några inte plats eftersom det omfattar hela världen. I klartext betyder det att landslag från övriga världen som inte står i paritet med europeiska landslag är med i VM medan det i EM är få lag som är chanslösa. Det är alltså nästan obegripligt svårt att vinna Stanley Cup.

Fråga bara Ray Bourque, ansedd som en av de bästa backarna i ishockeyns historia. Efter 20 år i Boston Bruins så hade Bourque som 40-åring ännu inte varit i närheten av att vinna. Han trejdades därför till Colorado Avalanche för att få en sista chans. Och i sin 22:a säsong i NHL så fick han så slutligen med ömsom tårar, ömsom glädje lyfta Lord Stanleys berömda buckla.

Stanley Cup är världens bästa hockeyligas slutspel. Alla hockeyspelares – och hockeysupporters, våta dröm. Måhända låter det överdrivet för en oinsatt eller ointresserad att beskriva det på det sättet. Men det är faktiskt så. En lång säsong med grundspel har kommit till ända och kvaliteten och intensiteten trappas upp ännu några steg. Känslorna hos både spelare och supporters förändras. Somliga kallar det för att hamna i en bubbla, och det är en bra bild. Prioriteringar och fokus ändras under den här tiden. Hela ens värld krymps ihop till denna underbara bubbla. ”Det är nu det roliga börjar” är en sliten mening som brukar användas.

Glädje och förtvivlan, stolpe ut, stolpe in. Slutspel är definitionen av små marginaler, och det är det som tilltalar oss så mycket. Vi vill göra en resa, en resa med blod, svett och tårar för att till sist stå där och skrika ut vår glädje. Vare sig det är som spelare, med bucklan i sina armar, eller det är som supporter på läktaren. Vill du läsa mer om hockeyns härliga värld så kan du besöka sidan svenska spelare som också skriver om sin passion för hockey.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Massageprodukter från Zen Products
Var kan man deffa?
Träningskläder för tjejer
Varför har golfbollar små gropar?
Historian om Milan