Du är inte inloggad.

Artikel

Att tänka på när du vill minska i vikt

Att ha en plan när man bantar är viktigt. Kör inte på den första lågkalori-dieten du kommer över, enbart för att i ett senare skede lida dig förbi en period av snabb bantning. Kolla istället på det basala kaloribehovet (hur mycket kalorier som just du förbrukar under en dag) och ta på så vis reda på hur pass stort underskott som är rimligt att leva med. Gör det förslagsvis i samråd med en dietist eller läkare om du tror dig vara på en nivå av extrem ohälsa. Ett kilo kroppsfett är uppbyggt av ungefär 7000 kilo kalorier och det är så man räknar när man vill räkna ut det underskottet du skall sikta på för att uppnå önskad vikt. Kan du inte göra uträkningen helt själv finns det fina automatiska verktyg på webben, till exempel www.dietbanta.se.

Det är även av vikt att skaffa sig en bra strategi för hur du ska uppnå önskat underskott av kalorier per dag.
Enklaste sättet är självfallet att inte ändra något i ditt sätt att leva och egentligen enbart käka mindre kalorier.

Den andra utvägen kräver lite mer ansträngning och handlar om att förtära precis som innan men ökar ditt behov av kalorier med hjälp av att trappa upp din dagligen förekommande fysiska verksamhet å på så vis åstadkomma ett dagligt underskott av kalorier.

En kombination rekommenderas Det är ju avsevärt enklare att konstruera sin brist genom att frångå sina gamla kostvanor och rätta sig efter en diet än att behöva springa bort kalorier.

Att motionera har en fördel som många glömmer!
För att ge dig en bra överblick tar vi en 21årig pojk som väger 86 kg och är ca 175 centi meter lång i vårt exempel. Om denna killen skulle, låt oss kalla honom Pelle, cykla en omgång på spinningcykeln och dra igång intervallprogrammet på högsta tempo skulle han bli av med cirka 530 och 630 kalorier per timma.

Om man jämför det med en vanlig chokladkaka på 1 450 kalorier per chokladkaka (ca 250gram) så förstår du att vår kille behöver träna runt 3,5 timmar för att bli av med godiset han ville ha före träningen. Var det värt besväret? ? Förmodligen inte!

Varför då inte bara välja att skapa underskottet på kcal genom att vräka i sig mindre? för att kalorierna som motioneras bort har kroppen ingen kraft att hålla koll på och på så vis omarbetas ?idealvikten? längre och längre bort ju mer du trimmar dig själv. De kalorierna du går miste om för att du inte äter märks lätt av kroppen och vi märker att vi håller på att gå ifrån vår normalvikt. Därför ökar man snabbt i vikt igen om man enbart framkallar underskottet av kalorier genom att inte stoppa i dig redigt. Din kropp arbetar hela tiden mot att väga sin normalvikt och det går inte snabbt att ändra denna.

Tänk på att för att tappa i vikt så tas varje kalori med i beräkningen! Hjälp din kropp att känna sig bättre genom att förtära bättre, träna lagom och hitta andra belöningssystem för kroppen än godis.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Läderarmband för herrar och dålig lukt
Att bli av med mjäll
Recept på kolhydratsnål frukostmuffins
Passar löshår alla?
Klippan yllefabrik - Kläppi