Du är inte inloggad.

Artikel

Attefallshus

Attefallshus slog igenom den 2 juli 2014 då lagen om Attefallshusen stiftades. Det var Stefan Attefall som då var bostadsministe för den sittande regeringen under början av 2014. Lagen och regeln om Attefallshus innebär att man har som ägare av en fastighet rätt att bygga ett Attefallshus, alltså en byggnad på 25 kvm utan bygglov på sin tomt utan att ansöka om bygglov för detta.

Krävs det något innan du börjar bygga ditt Attefallshus?

Ja, man behöver göra en bygganmälan till de kommun som du är bosatt i vid tidpunkten för att man skall kunna sätta igång med byggnationen av sitt attefallshus som max får vara 25 kvm. Attefallshusen är egentligen erferträdaren till friggebodar som skapades efter den förra bostadsminister på 1980-talet som då var Birgit Friggebo och därför har alltså namnet blivit friggebod. Namnen på dessa hus har alltså skapats efter de före detta bostadsministrarna som har suttit i regeringen i Sverige.

 

Att hitta inspiration till att bygga sitt Attefallhus eller sin friggebod är enkelt, det finns mängder av forum på nätet med snygga ritningar på Attefallshus och hur du kan utforma husen så att de kommer passa dig i framtiden.

Om du har funderingar på att bygga ett Attefallhus och hyra ut det kan det vara bra att kolla upp med skatteverket hur du skall sköta uthyrningen och skatten när du får in inkomst på uthyrning av mindre hus.

Innan du börjar att bygga ditt Attefallhus är det alltså viktigt att tänka till och göra en bygganmälan till kommunen, när de har godkänt detta är det bara att ta tag i hammaren och börja att bygga ditt Attefallshus. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Vikten av miljömärkta och allergivänliga städprodukter
Pioner
Städning Umeå
Behov av behandlingshem?
Smarta lösningar i små badrum