Du är inte inloggad.

Artikel

Behandling av fet hy

Fet hy är inget ovanligt problem, speciellt inte bland ungdomar. Den feta hyn är oljig och blank och kommer ofta i sällskap av akne och pormaskar. T-zonen i ansiktet är det område på kroppen som lättast drabbas av fet hy. Det är ett område som är format som ett T och består av pannan, näsan och hakan. Huden på dessa ansiktsdelar kan bli feta även hos personer med normal hy, så kallad blandhy.

Orsaken till att huden blir fet och oljig är att talgkörtlarna producerar mer fett än vad som egentligen behövs, vilket är ett symptom på en kemisk obalans i kroppen. Talgkörtlarna ska producera fett till huden eftersom fettet skyddar huden och gör att den håller sig fuktig och inte åldras lika snabbt som torr hy. Samma typ av kemisk obalans orsakar också fett hår.

Om man har drabbats av fet hy kan man snabbt dra slutsatsen att problemen försvinner om man bara tvättar bort fettet i ansiktet. Det stämmer tyvärr inte, inte ens om man rengör ansiktet flera gånger om dagen och använder starka hygienprodukter. Huden reagerar på helt fel sätt om man gör det, eftersom talgkörtlarna börjar producera ännu mer fett för att kompensera för det borttvättade fettet. Fet hy orsakas alltså inte av att man tvättar sin hy för sällan eller har en oren hy, utan av att talgkörtlarna är mer aktiva än normalt.

Det finns ett antal hudprodukter som kan hjälpa en att få bort besvären med fet hy. Men det första man bör tänka på när man vill normalisera fettnivåerna i huden är att inte tvätta den för ofta. Två gånger om dagen, morgon och kväll, räcker. Då ska man helst använda en rengöringsprodukt som är så skonsam mot huden som möjligt, så att man inte torkar ut huden. Produkten får gärna innehålla mjölksyra, som är ett milt och skonsamt bakteriedödande och fettlösande ämne. Eftersom fett löser fett är rengöringsoljor är utmärkta produkter att använda för att göra rent ansiktet. Om man kombinerar en rengöringsolja med ett ansiktsvatten med sammandragande effekt får man en ytterliggare renare och fräschare känsla. Ansiktsvattnet får dock inte innehålla alkohol eftersom det torkar ut huden. För att få bort onödigt fett och döda hudceller kan man med fördel använda en peeling också, så länge man inte gör det allt för ofta.

Om man har fet hy som man vill få bort är det också viktigt att inte använda fel typ av dagkräm. Feta krämer och salvor täpper till porerna i huden och förvärrar besvären, och bör därför undvikas så långt som möjligt. Dagkrämer som innehåller vaselin eller paraffin bör undvikas även de. Det man istället ska använda är en produkt med fuktgivande egenskaper, i form av en fettfri gel eller en lätt kräm. Det finns också många produkter som är anpassade speciellt för personer med fet hy. De innehåller ofta växtextrakt från aleo vera som har en återfuktande och lungnande verkan på huden, och som dessutom motverkar finnar. Dessa produkter kan också innehålla små partiklar som ger huden en matt finish genom att ta upp överflödigt fett.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Garcinia Cambogia världsledande inom viktminskning
Medicin online tack vare EU
Råd och tips för din träning
3 tips för att bli av med ärr
Tandblekning och hur du får vita tänder?