Du är inte inloggad.

Artikel

Berika ditt liv – läs på distans

Att försörja sin familj har alltid, nu som då, varit det primära här i livet. Men vi har kommit till den punkt där vi inte längre nöjer oss med att allt bara rullar på. Vi vill gärna förkovra oss, få möjlighet att klättra på karriärstegen eller till och med göra den helomvändningen av att helt och hållet byta yrke. Detta är några av anledningarna till att utbildningar på distans har blivit så omåttligt populärt. Distansutbildningar ger dig möjligheten att studera på hemmaplan. Du behöver varken lämna familjen eller arrangera en flytt med make/maka/barn till en ny stad. I lugn och ro kan du istället studera i ditt hem eller för den med den stora förmånen, på arbetsplatsen. Kurser på distans finns i många olika variationer. Allt från enstaka kurser till hela utbildningar såsom högskole- och yrkesexamen.

Det finns följaktligen många fördelar med att studera på distans. Förutom ovan nämnda har du ofta möjligheten att kunna studera i din egen takt med ett flexibelt schema som lätt kan anpassas med övriga vardagen. Du behöver inte heller jämföra dig med andra studenter. Ingen vet om du lyssnar på dagens föreläsning två eller fem gånger. Resekostnader existerar inte och anmälningsavgifterna är ofta relativt låga jämfört med de konventionella utbildningarna.

Det finns dock vissa saker att ta i beaktning innan man gör en anmälan.

  • Läs på så mycket du kan om utbildningen och även om själva skolan. Hoppa inte på vad som helst, bara för att det låter bra. Ta också reda på om du verkligen efter avslutad utbildning får betyg som är ackrediterade? Var medveten om att det är du själv som i slutändan ska stå upp för din utbildning. Kanske inför en arbetsgivare som erbjuder det arbetet som du så gärna vill ha.
  • Har mentorerna på skolan licens att utbilda? Detta är också något du bör kontrollera. Har du möjlighet att få extra hjälp om så behövs eller laddas det bara upp föreläsningar och uppgifter där du sedan helt och hållet måste vara självlärd? För vissa fungerar detta kanske utmärkt men för andra är det en viktig aspekt att få tillgång till mentortid.
  • Vad kostar utbildningen? Jämför olika skolor med liknande utbildningar. Ta också reda på om det kommer till ytterligare kostnader på vägen.
  • Ta reda på vad före detta studenter tycker. Det finns särskilda forum på internet för just denna sak. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

College i USA
Ta körkort i Stockholm
Att välja rätt undersköterskeutbildning
Bra hjälp att få från fackförbund
SKILLNADERNA MELLAN EN INDUSTRIELL UGN OCH EN INDUSTRIUGN