Du är inte inloggad.

Artikel

Bertil Vallien

Bertil Vallien är en av Sveriges och kanske en av världen mest framträdande glaskonstnärer och formgivare. Han har under sin aktiva period vunnit otaliga priser och finns i dag representerade på otaliga museum världen över med sin mytiska, drömska och symboliska motivvärld. Han anser sig själv vara en forskar och hans arbete ser han själv mer som en forskargärning konst.

Bertil Vallien föddes den 17 Januari 1983 i Sollentuna, en villaförort norr om Stockholm in i en djupt religiös familj, en tro som han senare i livet nekat till.

I redan unga år så flyttade Bertil in till stan där han under en period livnärde sig dekoratör och målarlärling. Kort därefter så sökte han sig för första gången till Konstfack och inledande, förberedande utbildning. Två år senare sökte sig Bertil vidare till keramikfacket där han oförtrutet studerade, dag och natt för att bli bäst i Sverige på keramikformgivning.

Sommaren 1961 slutade Bertil på Konstfack och gick bland annat ut med Slöjdföreningens silvermedalj. Kort därefter så antog han sitt första jobb, som lärare vid Nyckelviksskolan och dess sommarkurser.

Sedan 1963 har han sedan varit verksam vid Åfors glasbruk men Kosta Boda. Han har främst gjort sig ett namn som mästaren i sandgjutning och skapandet av skimrande, glittrande glasskultupturer av båtar och huvuden. Han har ritat vida omtalade servisglasen Château och Oktav som har blivit en Kost Bodas mest sålda serviser någonsin.

Rolig kuriosa är att Bertil Vallien tidigt blev flintskallig och i senare dagar har hans basker blivit något av ett signum. Men inte uppståndelse. Bertil har vid ett tillfälle blivit utkastad från en restaurang i Helsingborg på grund av att han vägrat ta av sig sin basker.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Hitta julklappar
Köp klockor i present
Köket är hemmets hjärta
Black Friday
Tumi öppnar och erbjuder Ceviche och Pisco Sour