Du är inte inloggad.

Artikel

Betong en gjuten hobby

Att gjuta betong har blivit en stor hobby runt om i Sverige. Att skapa egna rabarberblad i betong eller skålar och krukor genom att gjuta i hinkar är ett enkelt sätt att börja med, men det finns så mycket mer man kan göra! Ett bra exempel på detta är att gjuta i gjutformar till betong. Dessa finns i många olika former och storlekar och även i många olika material. Latexformar, silikonformar och plastformar är tre populära gjutformsmaterial.

De tre olika sorters gjutformarna har olika fördelar. En gjutform i latex är ganska billig då materialet inte är så kostsamt. Latex är även väldigt slitstark och töjbart och passar sig bra till att gjuta figurer i som till exempel en tomte till julen, en kyckling till påsken, änglar och mycket annat. Vill man ha en mer avancerad form att gjuta, till exempel höga ljusstakar eller en form som behöver vara tvådelad för att få ut objektet är en form i silikon det självklara valet. Den har dessutom en längre livstid än vad en latexform har. Alla silikonformar är dock inte silikonformar. Man ska vara noga med att välja en form av god kvalité. På WS och Company hittar du gjutformar i dessa material av hög kvalitet. Vi har till och med två år garanti på våra silikonformar! Till sist har vi då formar i plast. Dessa är ofta bäst för plattare formar så som trädgårdsplattor och plaketter. Plastformar finns även de i många olika kvaliteter och i vår webbutik hittar ni de av riktigt god kvalité.

Det tar inte slut här. Det finns ännu fler sätt att förfina sina gjutningar. Till exempel kan man färga sin betong med färgpigment till betong. Det finns i bland annat svart, vitt, rött, brunt, gult och grönt. Vill man inte färga in betongen kan man istället använda sig av patio färg som är en akrylfärg för utomhusbruk. Man kan även rosta betongen med speciella färger eller metallpulver. Det finns nästan inga gränser på vad man kan hitta på.

Vill man gå ytterligare några steg kan man tillverka formar själv av latex eller formsilikon. Man kan även gjuta i gips för utomhusbruk som tål både väder och vind.

I vår webbutik hittar du även kurser, guider och mycket annat smått och gott. Nu är det gjutsäsong! Skaffa en gjuten hobby.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Välja rätt advokat
Tips för val av sommardäck
En lång säsong är nu över
Grenoble, Alperna, skidåkning och jobb!
Sexleksaker