Du är inte inloggad.

Artikel

Bra belysning i höst!

 

Under den mörka hösten och vintern är det viktigare än någonsin att ha en riktigt bra belysning både hemma och på jobbet. Den som vistas för länge i dålig belysning med undermåliga lampor blir tröttare och slöare än nödvändigt och kan få svårt med koncentrationen och vakenheten. Om du ofta känner dig trött och hängig på höst och vinter kan det därför vara klokt att se över dina lampor - både i hemmet och på jobbet.
 
Ett rum behöver många olika ljuskällor och lampor av olika sorter för att kunna ha en fullgod belysning för arbete och kreativitet. I taket behövs en bra takbelysning som i små rum kan bestå av en lampa medan man i stora rum antagligen behöver flera lampor i taket. Belysning i taket behöver dock inte alltid vara tänd - ibland passar det faktiskt bättre med annan belysning än taklampor. 
 
Lampor i taket används framför allt vid städning, när barnen leker mitt på golvet, vid träning eller andra väldigt vakenhetskrävande aktiviteter. Om man ska umgås med vänner eller vill slappa i soffan är belysning i taket oftast lite för hård - då passar det bättre med mindre ljuskällor som lyser upp delar av rummet - till exempel golvlampor, vägglampor, bordslampor eller fönsterlampor. Dessa lampor ger en mjukare belysning som gör det lättare att koppla av och bara ha det trevligt i rummet.
 
Vid läsning, stickning, finmekanik och annan aktivitet som kräver riktigt bra och stark belysning på en liten yta är det bäst att satsa på en riktad belysning - typ en spotlight, som gör det lätt att se maskor, bokstäver och pyttesmå skruvar. För mysigare stunder med familjen i soffan eller andra lugna aktiviteter med eller utan tv:n och datorer på är det bättre att välja en lampa med någon typ av lampskärm som ger ett mjukare ljus. Med hjälp av en lampskärm kan man välja vilken färg ljuset från lampan ska ge - kanske vill du ha rött ljus i en del av rummet, grönt i en annan del och blått i en tredje? Då kan du använda tre likadana lampor med olika färger på lampskärmar och åstadkomma coola effekter i ditt rum.
 
Snygga lampskärmar hittar du här.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Så fungerar RUT-avdraget
Jourservice – En elektrikers vardag
Hur hittar du hyreslägenhet?
badrumsrenoveringar i stockholm
Städning Malmö – Är du trött på att ingen säger tack?