Du är inte inloggad.

Artikel

Därför är dockskåp så populära leksaker

Dockskåp är en av de där leksakerna som har en lång historia bakom sig. Det är lätt att tro att dessa miniatyrer av vanliga hem är ett nytt och modernt påfund, men dockskåpen har faktiskt mycket gamla anor. Man känner till att dockskåp tillverkades redan för 400 år sedan. Nu var dessa dockskåp visserligen inte leksaker, och det var förmodligen inte tillåtet för barn att ens röra vid dem. De äldsta dockskåpen var nämligen tillverkade som miniatyrkopior av det som då sågs som idealhem, och de var endast avsedda för vuxna. dessa dockskåp fanns endast i adliga hem, och de var naturligtvis mycket exklusiva och dyrbara. Ett konsthantverk av hög klass helt enkelt.

Men, redan på 1700-talet gjordes dockskåp som faktiskt fick användas till lek. Dessa dockskåp avbildade inte längre de mest exklusiva hemmen, utan var mer en avspegling av vanliga hem på den tiden. När den industriella revolutionen kom på 1800-talet kunde man tillverka dockskåp maskinellt, och man producerade skåpen i stora mängder. De blev snabbt populära leksaker hos de familjer som hade råd att köpa dem. För fortfarande var dockskåpen dyra och det vart i princip bara överklassen som hade råd att köpa dem.

Efter andra världskriget skedde en hel del inom industri och handel. På sajten Dockskåp.nu kan man läsa att man bland annat började man använda nya material i tillverkningen, och massproduktion blev ett faktum. Och det var först då som dockskåpen också hamnade i medelklassens hem och fler barn fick tillgång till dessa fantasieggande leksaker. De egentillverkade dockskåpen som gjorts tidigare var alltid gjorda i trä, men efter kriget började man tillverka dockskåp i plåt. Och möblerna gjordes av plast, som då var ett alldeles nytt och modernt material. Och därifrån kan vi sedan följa en utveckling där dockskåpen har blivit tillgängliga för alla barn och där utbudet av tillbehör bara blir större och större.

Och genom denna utvecklingsprocess har dockskåpen behållit sin stora popularitet. Och det är egentligen inte särskilt svårt att förstå.  För det finns inte många leksaker som låter en använda sin fantasi så mycket som just dockskåp. Det är ju allmänt känt att barn har en betydligt livligare fantasi än vi vuxna. Tack vare detta kan leken utvecklas och förändras genom åren, vilket gör att dockskåp inte enbart är lämpliga för barn i vissa åldrar. Tack vare fantasin kan mycket hända i ett dockskåpsliv. Vi vuxna tror nog att det mestadels leks mamma, pappa och barn, alltså ett ganska vanligt familjeliv i dockskåpet. Men vem säger att det måste vara vanliga människor, fast i miniformat då, som bor i ett dockskåp? Troligen inte barnen i alla fall. För i deras värld kan dockskåpet lika gärna befolkas av drakar, spöken, rymdvarelser eller några andra spännande figurer. Och det säger sig ju självt att det händer andra saker i ett hem med sådana invånare, än i ett hem med en helt vanlig familj. Dockskåpet ger helt enkelt alla möjlighet att leka just det de själva tycker är kul och detta är förstås den allra största orsaken till att dockskåp är så populära leksaker.

Sen är det självklart så att många också tycker om att möblera och inreda dockskåpet just till ett vanligt hem i miniatyr. Och det är ingen hemlighet att många faktiskt behåller denna hobby långt upp i vuxen ålder. Inredning är ju riktigt hett nu, och om man inte har möjlighet att köpa nya möbler och förändra i sitt riktiga hem, kan man ju skapa drömhemmet i miniformat. Det var ju just så starten såg ut för dockskåpen, och det finns fortfarande dockskåp som är mer till som dekoration än som en leksak.

En annan faktor som bidrar till att dockskåpen kan bibehålla sin plats högt upp på topplistan är förstås alla fantastiska tillbehör som finns att köpa. Utbudet av tillbehör till dockskåp är nästan outsinligt, och det tillkommer ständigt nya prylar som man kan inreda sitt dockskåp med. Det finns knappt något i ett vanligt hem som inte finns i en skalenlig modell avsedd för att användas i ett dockskåp. Man kan förändra och förvandla sitt dockskåp i det oändliga, med nya tapeter, mattor, lampor och andra detaljer som ger en helt annan karaktär. Dessutom är många av dagens dockskåp försedda med både balkong, garage, trädgård och till och med stall, vilket öppnar upp för ännu fler fantasifulla lekar. Alla kan skapa sin lilla fantasivärld som man kan återkomma till och utveckla efter hand.

Dockskåp har länge befunnit sig riktigt högt upp på önskelistan hos barn här i Sverige. Att de är så populära här kan bero på att en av de största dockskåpstillverkarna finns här i Sverige. Lundby, är ett företag som har tillverkat dockskåp för försäljning sedan 1947. Det hela startade med att man först tillverkade dockskåp och dockor till sin systerdotter, men sedan kom på idén att tillverka dockhem för försäljning. Man fick alltså sin första beställning 1947, och pengarna man fick in på denna första beställning användes för att köpa maskiner för den framtida dockskåpstillverkningen. Numera tillverkas Lundby dockskåp i Kina, men de klassiska modellerna och den höga kvaliteten lever kvar.

Idag kan man hitta dockskåp från många olika tillverkare, och de finns i massor av modeller, storlekar och stilar. På senare tid har det också blivit mycket populärt med dockskåp som är avsedda för speciella invånare. Små hem som är tillverkade med filmer eller sagor som tema, och som alltså redan från början har sina egna invånare. Det finns, till exempel, dockskåp för Pippi Långstrump och för figurerna ur filmen Frost för att bara nämna några av alla specialdockskåp. Men, eftersom dockskåpslek handlar om att ge utlopp för sin fantasi, kan man givetvis låta andra figurer flytta in även i dessa små hem.

Om du, eller ditt barn, vill ha ett dockskåp för att få utlopp för fantasin, rekommenderar vi att ni tittar här på internet. Här finns ett mycket brett utbud av dockskåp för alla smaker. Du kan hitta de klassiska modellerna från Lundby, men också många andra spännande dockskåp som lockar till roliga och spännande lekar.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Behandlingshem för dig i Göteborg
Amortering
Fönster är en riktig guldgruva
Rengör giftfritt i hemmet
Det är skönt att vara utomhus på sommaren