Du är inte inloggad.

Artikel

Dags att byta kylskåp?

 

Om det inte varit aktuellt att byta kylskåp så kanske det har blivit det nu till våren då den varma årstiden nalkas och förvaringen av  matvaror ställer högre krav på rätt kyla för att inte matvarorna skall bli skämda.

Ett kylskåp som är tio år eller mer bör bytas ut av den anledningen att de senare modeller har lägre energiförbrukning. En annan anledning kan vara att kylan inte är jämt fördelat i skåpet så att varor på en del platser ej kyls ordentligt. Moderna kylskåp är i dag ofta utrustade med en fläkt som hjälper till att fördela kylan jämt.

Om man haft ett kylskåp i tio år så vet man om man behöver ett större eller mindre kylskåp. Man skall ha en sådan volym så att det är välfyllt när man har alla varor man behöver. Det är onödigt att betala för mer elenergi än man behöver.

Alla kylskåp som säljs inom Europagemenskapen har samma form av energimärkning. Av kylskåpens märkningen framgår också hur stor volym som är kylskåp respektive frysskåp om det är ett sammansatt skåp.

Energimärkningen är från G till A+++ . A+++ är den högsta energiklassen. Märkningen är för att göra det enkelt visad i färgskala där mörkt grönt är bäst.

För att få klarhet i om det är bra att välja ett kylskåp med hög energiklass eller inte så gör man på följande sätt. Man tar och skillnaden i energiförbrukning mellan kylskåpen som man vill jämföra. Sedan tar man denna skillnad och gångrar med vad man betalar för elen som framgår av elräkningen. För att en jämförelse skall vara korrekt så måste kylskåpen ha samma volym och är kylskåpet så att det finns både kyl och frys skall de vara samma förhållande i volym på båda kylskåpen.

När man har räknat ut den ökade kostnaden för det kylskåp som har den lägre energiklassen så kan man ta denna kostnad för tio år och ställa detta i relation till den högre inköpskostnaden för det kylskåp som har högre energimärkning. 

På kylskåpen finns också angivet dess ljudnivå i decibel. Siffervärdet är logaritmiskt vilket innebär en liten förändring av siffervärdet är en stor förändring av ljudnivån. Man kan ta som riktvärde 50 db som är en ljudnivå som man kan vakna av. Det som låter i ett kylskåp är när kompressorn arbetar. Det finns faktiskt kylskåp som är konstruerade utan kompressor och i stort sett helt ljudlösa. Dessa kylskåp har ej vunnit någon stor framgång utan installeras bara när det är extra viktigt att hålla nere ljudnivån.

Om man vill födjupa sig mer så finns här en bra guide för köp av kyl och frys.

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Pris värmepump
Badrumsrenovering Tullinge
Skaffa växthus för att förlänga odlingssäsongen
Badrumsrenovering Segeltorp
Därför är dockskåp så populära leksaker