Du är inte inloggad.

Artikel

Dags att fira Mor igen!

I Sverige firar vi Mors Dag den sista söndagen i maj varje år. På Mors Dag firas många mammor med en liten gåva, en blomma eller kanske en middag, utflykt eller någon speciell upplevelse. De flesta butiker drar nytta av de olika högtidsdagarna som firas på olika sätt under året och Mors Dag är inget undantag. 

Det var en amerikanska från Philadelphia vid namn Anna Jarvis som år 1908 införde morsdagsfirandet för att hedra minnet av hennes mor Ann Jarvis, på årsdagen av dennas bortgång. Firandet spred sig sedan till andra delar av USA och så småningom nådde traditionen också Europa. Första gången mors dag firades i Sverige var år 1919. Det var författaren Cecilia Bååth-Holmberg (1857-1920) som initierade morsdagsfirandet i vårt land. År 1920 kom det ut ett häfte med instruktioner om hur Mors Dag skulle firas. Dessa löd som följer;

  • Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  • Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  • Mor bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  • Mor beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
  • Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
  • Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för Mors dag.

Samhället såg annorlunda ut för 90-100 år sedan och jämlikhet var inte direkt vanligt då, så det var säkert många hårt arbetande mammor som uppskattade lite vila och ro på Mors Dag (hoppas de verkligen fick ledigt!)

Söndagen den 29 maj 2016 är det dags igen för Mors Dag. Om du vill få lite tips på olika morsdagspresenter kan du titta in här. Har du inte möjlighet att träffa din Mor på Mors Dag? Vaför inte skicka en blomma med bud? Blomsterhandlarna har laddat upp med jättefina morsdagsbuketter. Du kan snabbt och enkelt beställa ett blombud direkt online om du vill!


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Inom konstruktionsindustrin, vilka är säkerhetsstegarna?
Glasögon på nätet
Synd om bilen
Red Wing & Dickies från HepCat
Bästa herrskorna för vintern!