Du är inte inloggad.

Artikel

Det gröna modet – vem kommer bli elbilarnas Gucci eller Chanel?

 

De framkommande åren ser ljusa ut för gröna bilar och varje år sedan 1994 har Gröna Bilister gett ut listan Miljöbästa bilar.  Listan granskar miljöbilarna och den bästa miljöbilen 2011 blev VW Passat TSI Ecofuel.  Listans syfte är att lyfta fram bilmodeller som har för tillfället den bästa miljö- och säkerhetsstandarden enligt föreningen.  Och hur ser marknaden ut? Vad finns det för bilar som kan komma att kandidera om att bli favoriten inom det gröna modet?

Aftonbladet jämförde golf mot golf i en artikel från 2011 ”Golf mot golf i en miljöduell”: VW Golf BlueMotion vs. VW Golf Blue-e-motion. Den så kallade renodlade varianten, Golf Blue-e-motion, laddas genom eluttag och har ingen bensintank.  Fort drar den iväg men måste laddas efter drygt 15 mil. Golfen Bluemotion med snåldieseln är väldigt snål och släpper ut endast 99 gram koldioxid per kilometer (urvalskriterium enligt Gröna bilister är 120 gram koldioxidekvivalenter per km vid blandad körning).   

Volkswagen tror på en ljus framtid. Golf Blue-e-motion kommer att finnas till salu på bilmarknaden år 2014 och år 2020 tror VW:s  högste elbilsansvarige, Rudolf Krebs, att 3-4% av VW:s totala försäljning kommer att bestå av elbilar. Han tror även på att i framtiden kommer elbilar bli billigare och mer effektiva.

Det finns idag gott om elbilar på marknaden – allt från Citroen C-zero, Fiat Punto Evo eller varför inte Mercedes B180? Vi kan se fram emot en framtid med allt fler elbilar som är effektivare, billigare och har en bättre prestanda.  Kanske en motsvarighet till Gucci eller Chanel?

En favorit vad det gäller designen, är bilen med mycket karisma – elbilen Fisker Karma. Den har 403 hästar och är en lyxvara på 22-tumshjul. Designern Henrik Fisker har tidigare arbetat på storföretag som formgivare med bland annat Aston Martin DB9 och BMWZ8. Fisker ställde sig frågan ”Måste miljövänliga bilar vara fula?” och påbörjade tillverka sin Karma. Fisker kallar det ”ansvarsfull lyx”.

Det ska vara stilfullt, lyxigt men också miljövänligt. Entreprenörer med pengar, trendsättare och lyxsättare med ett ansvar gentemot samhället. Så ser Karmas kundkrets ut, som har en sjusiffrig prislapp.

Det gröna modet verkar ha fått sin Gucci och Chanel trots allt, och den är inte är bara en skönhet, utan också en kraftfull maskin. Karma är en seriehybrid med räckviddsförlängare och två elmotorer på 403 hK och bensinmotor på 260 hK. Undrar när man skulle tvunget behöva byta vindruta, eller andra delar när man har en Fisker? Nybilsgaranti gäller i alla fall fyra år och fri service lika länge. Lyxåket har bra väggrepp, exakt styrning och bra prestanda. Elen räcker till 80 km och sen börjar den köra på bensin.  All elektronik styrs via pekfingret på en pekskärm. Kan det bli bättre?

 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Högtryckstvättar stockholm
Låt företaget växa in på nya marknader?—?expandera via språket
Emballage och Förpackningar
Skådespelaren Mark Wahlberg
Aqua Expert Aktiebolag