Du är inte inloggad.

Artikel

Din guide till mobilt bredband

En av de mest frigörande uppfinningarna inom mobil datoranvändning är mobilt bredband, där tillträdet till 4g täckning är revolutionerande. För många är detta det bästa bredbandet. Ett mobilt bredband för alla företag och privatpersoner. Men fortfarande uppstår lite missförstånd om vad egentligen ett sådant är.

Mobilt bredband blandas ofta ihop med WIFI, vilket det inte är. WIFI är ett vanligt trådlöst nätverk som är menat att användas inom en begränsad area, som max en radie på 50 meter.

Vanligtvis när folk refererar till mobilt bredband menar de WiBB, vilket är motsatsen till WIFI. WiBB är fristående applikationer som erbjuder trådlös internetservice utan att behöva gå genom routers eller andra internetleverantörer. Sålunda kallas leverantörer som använder denna teknologi för trådlösa internetleverantörer (WISPs). WiBB är ett speciellt användbart verktyg för de som har notebook-datorer och betyder att de får möjlighet att ansluta till internet när de är på platser som har mobilanslutning med så kallade luft-kort. Dessa kort pluggas in i datorn och erbjuder det gränssnitt som behövs för en internetanslutning. När väl kortet är anslutet återstår bara en relativt enkel procedur, som går ofta per automatik i de flesta datorer, innan du har tillgång till internet. Tillgången är inte begränsad till world wide web. I de flesta fall får användarna också tillgång till de ftp områden där de är auktoriserade.

Att använda sig av radiovågor och sändartorn är ett annat sätt att få fram mobilt bredband på. Detta är inte det optimala för den som kräver en konstant tillgänglig mobil internetanslutning. För att kunna ta emot denna typ av anslutning krävs en antenn monterad i hemmet, vilket kallas kundplacerad utrustning. Generellt krävs en siktlinje mellan sändartornet och den mottagande antennen, men signalen kan i vissa fall färdas upp till cirka 16 km. När väl signalen är mottagen filtreras den i en annan dosa, också placerad i hemmet, som är kopplad till datorn eller en trådlös router. Denna dosa kopplar sedermera om signalen och gör den läsbar av datorn. När detta är gjort kan ett WIFI nätverk ta över, men det är inte detta nätverk som förser tillgången till internet. Den förbindelsen är endast en dörr till vilken internetanslutningen passerar. Internetanslutningen tillhandahålls fortfarande av WiBB anslutningen.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Köpa dator
Toner – ett pulver för din laserskrivare
Tips för att förbättra hastigheten påer bredbandsuppkoppling
Vilket webbhotell är det bästa?
Det går att synas gratis online