Du är inte inloggad.

Artikel

Doftnoter

Använder du parfym, eau de parfum, eau de cologne eller eau de toilette? Då är du kanske hemma på vad det är för dofter som beskrivs i produktpresentationerna för olika doftpreparat. Basnoter, hjärtnoter (även kallade mellannoter) och toppnoter, är det termer som du känner till? Om inte kommer här en kort beskrivning:

 

Doftpreparatens dofter består av alla ovan nämnda tre doftnoter, vilka framträder under olika lång tid. Toppnoten är den ”lättaste” doften och den framträder bäst efter ca 10 – 15 minuter efter att du applicerat den på huden, men du känner genast av doften lite grand efter att du strukit den på dig. Det är toppnoten som är viktigast ur försäljningssynpunkt, då denna doft utsöndras snabbast och det är den som ger dig det första produktintrycket.

 

Toppnoten övergår ganska snabbt till en lite djupare doftnot, den s k hjärtnoten, eller mellannoten, som är doftens kärna. Hjärtnoten framträder efter lite längre tid, mellan 20 – 60 minuter efter att doftpreparatet applicerats.

 

Den s k basnoten framträder först efter ett par timmar. Basnotens doft är oftast lite tyngre.

 

Tänk på att olika dofter luktar olika på olika personer. När du ska köpa en ny doft kan det därför vara klokt att prova den i en butik innan du bestämmer dig. Sätt lite parfym, eau de toilette eller eau de cologne någonstans på huden och känn efter vilka dofter som framträder efter 15 minuter, efter 1 timme och efter två timmar! Då vet du om du gillar doften eller inte och kan fatta ditt köpbeslut. Du behöver inte nödvändigtvis köpa doftpreparatet i den butik du provade den – vet du bara vilken produkt du ska köpa kan du köpa den var som helst, även på nätet om du föredrar det. Jämför utbud, priser och butiksomdömen innan du bestämmer dig!

 

Skillnaden mellan parfym, eau de parfum, eau de toilette och eau de cologne är att de har olika mängder av doftkoncentrationer. Parfymer har den högsta doftkoncentrationen.  Ju högre doftkoncentration, desto gedignare är doften och desto längre stannar den kvar på huden.

 

Den procentuella mängden doftkoncentration hos de olika varianterna ser ungefär ut så här:

 

Parfum: 15-30%
Eau de Parfum (EdP): 10-15%
Eau de Toilette (EdT): 10 %
Eau de Cologne (EdC): cirka 5%

 

Källor: tidningen Café, Wikipedia


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Partykädd i klänning
Spara pengar genom rabattkoder och erbjudanden
Kopieringspapper: större kvalitetsskillnad många tror
50 tals klänningar olika modeller och fabrikat
Dags för leksaker av återvunnen plast