Du är inte inloggad.

Artikel

Ekonomisk belysning i ditt kök och badrum

LED-belysning är en typ utav belysning som blev fullt möjlig att använda år 1962 då den första lampan med synligt ljusspektrum togs fram, även om tekniken har funnits sedan 1920-talet. LED-lampor har sedan dess ökat otroligt mycket i popularitet. Först så var det främst industrin som utnyttjade LED-belysning i olika produkter. Bland annat datorer och andra elektroniska prylar med statuslampor som indikerar ifall enheten eller på eller av och liknande hade tidigt LED-belysning. Det lilla formatet kombinerat med lång livslängd gjorde LED-lampor till den ultimata belysningen för det syftet, det var ju svårt att använda en glödlampa till de mindre datorerna, redan på sjuttiotalet. På senare tid så har dock det privata användandet av LED-lampor i våra kök och badrum också ökat, vilket har lett till en ökning utav mängden LED-belysning i samhället i stort. Anledningen till ökningen är det fördelar som LED-lampor är behäftade med till skillnad från den betydligt mer traditionella glödlampan. Till en början så är strömförbrukningen för LED-belysning betydligt mindre, mängden ljus som man får ut ur LED-belysning är dessutom betydligt mer per watt än motsvarande värde för en traditionell glödlampa. Den ovan nämnda livslängden är också en väldigt stark faktor som har gjort att fler och fler har börjat uppskatta LED-lampor, det är ju såklart väldigt bekvämt om man slipper byta lampor i hemmet så ofta. Hållbarheten för LED-lampor är också den högre än vad den är för glödlampor, LED-lampor har nämligen en konstruktion som är väldigt kompakt och därmed så är det mindre risk för att LED-belysning ska skadas då den utsätts för mindre fall. Några exempel på användande utav LED-lampor är Stockholms stad som har bytt ut all den belysning de har i sina trafikljus till LED-belysning. På så vis så hoppas staden spara mängder med pengar eftersom att man dels inte behöver byta ut lamporna lika ofta, och dels genom den ovan nämnda strömförbrukningen som ju är lägre än de tidigare glödlamporna.

LED-lampor är även väldigt populärt då det kommer till informationstavlor. Där så monterar man flera små LED-lampor på ett chip som i sin turr sedan kopplas till en dator. Man ställer sedan in datorn så att den skickar signaler till det chip på vilken LED-belysning är monterad. På så vis så styr man via datorn och chipet vilka LED-lampor som ska vara tända när och i vilken ordning de ska tändas, på så vis så är det möjligt att man belysningens hjälp framföra enklare budskap.

En butik som säljer just LED för kök och bad samt handtag och beslag är Barahandtag.se, kika in priserna och det breda sortimentet där.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Så putsar du dina fönster!
Unikt i Betong
Italienska designprodukter av känd formgivare
Hitta lediga lägenheter i Norrköping på nätet
Badrumsrenovering Kungsholmen