Du är inte inloggad.

Artikel

10 fakta om celluliter – och hur du blir av med dem för gott

Celluliter drabbar de flesta kvinnor och kan vara svåra att bli av med. Här kommer tio fakta om celluliter som kan hjälpa dig att bli av med de besvärliga groparna för alltid.

1. Visste du att det finns olika typer av celluliter? Fettcelluliter, ödematösa celluliter och fibrotiska celluliter. Fettceluliter är fasta celluliter, de ger en apelsinskalseffekt på lös hud. Ödematösa celluliter är vätskeretention, mjuka celluliter ofta på lös hud. Fibrotiska celluliter är hårda, kompakta celluliter med apelsinskalseffekt.

2. Det finns också fyra olika kvaliteter av celluliter:

  • Klass 1. Inga synliga celluliter, även när huden kläms.
  • Klass 2. Inga synliga celluliter när man ligger ner eller står upp. En apelsinskals-struktur kan ses när huden kläms.
  • Klass 3. Celluliterna är synliga när man står, men kan försvinna när man ligger ner.
  • Klass 4. Synliga celluliter när man står och ligger ned.

3. Ungefär 95 procent av världens kvinnor får celluliter någonstans på kroppen. Även magra människor får dem och de är ofta ärftliga, därför är det troligt att även dina familjemedlemmar kommer få celluliter.

4. Celluliter formas i områden på kroppen som har sämre cirkulation vilket innebär att det, utan aktivitet, är mycket svårt att undvika uppkomsten av celluliter. Att dagligen röra på sig och göra huduppvärmningsövningar kommer hjälpa dig att minska synligheten av celluliter och gropig hud om du är konsekvent med övningarna. Löpning, simning och raska promenader är utmärkta övningar som ökar blodcirkulationen och lossar fettvävnader från de svåra områdena.

5. Efter träning stimuleras både din ämnesomsättning och din blodcirkulation. Genom att tillämpa cellulitprodukter efter att du har tränat kommer de att absorberas bättre och bidra till att aktivera de ingredienser som bekämpar celluliter.

6. När man köper produkter mot celluliter bör man leta efter följande ingredienser:

  • Centella asiatica är den viktigaste ingrediensen i cellulitkrämer.  Den återställer makromolekyler som ger huden dess elastiska kvalitet.
  • Ginkgo Biloba är en kraftfull antioxidant som effektivt oxiderar fettceller som finns under hudens yta och bidrar till att öka blodcirkulationen genom att stärka venerna vilket bidrar till att befria kroppen från celluliter.
  • Metylnikotinat främjar avlastning av vävnader vilket minskar mängden av vätska. Det stimulerar också dräneringen av vätskor och gifter.

7. Tyvärr så finns det ett stort antal faktorer som påverkar uppsättningen av celluliter. Några av dessa inkluderar för hård bantning, hormonella faktorer (östrogen sägs vara ett av de viktigaste hormonerna som både startar och förvärrar celluliter), och förändringar i ämnesomsättningen.

8. Om du inte redan torrborstar på regelbunden basis så bör du börja med det. Massage och bra scrubs gynnar cirkulationen. Daglig torrborstning med cirkulära rörelser i riktning mot hjärtat eller en kraftig massage på låren kommer att hjälpa mot celluliter om det görs på en regelbunden basis.

9. Celluliter är vanligt förekommande hos kvinnor med stillasittande jobb. Om du är skrivbordsbunden i ditt jobb kommer din dag med största sannolikhet bestå av allt för lite rörelse. Se till att ta pauser, gå till köket och gör te eller gå till dina kollegor för ett snabbt samtal istället för att maila. Alla dessa små, enkla steg påminner både bak och lår om att de behöver hålla sig i form.

10. För att förhindra uppkomsten av celluliter bör man försöka skära ner på raffinerade och förädlade matvaror samt konstgjorda livsmedel som innehåller sötningsmedel, tillsatser och kemikalier. Han menar också att man bör skära ner på mejeriprodukter och andra fettrika livsmedel samt sockerprodukter som alla tros bidra till celluliter. 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Akademikliniken Pure Triple Peel
Avslappning
lösningsfokuserad viktminskning
Hudvård Östermalm
3 tips för att bli av med ärr