Du är inte inloggad.

Artikel

Finansiera köp av ny dator

Datorer är idag en del av vår vardag, och många av oss sitter vid datorn flera timmar om dagen. Många använder sin dator till att spela spel, medan andra föredrar att använda den till arbetet. Det finns också dem som bara använder datorn då och då för att till exempel betala räkningar eller läsa sin e-post.

Det finns datorer i alla prisklasser och de allra billigaste datorna kostar inte mer än ett par tusen kronor, medan de dyrare lätt kan kosta över 30.000 kronor. För den som ska köpa en ny dator så finns det några olika finansieringsalternativ. Man kan dels låna pengar till en ny dator, men man kan också köpa datorn med sparade pengar eller delbetala datorn genom så kallad "räntefri delbetalning" som många butiker erbjuder.

Låna pengar till datorköp

Beroende på hur billig eller dyr dator man funderar på att köpa så finns det olika alternativ för den som vill låna pengar till datorköpet. Om man vill låna pengar till en billigare dator så kan man ansöka om ett smslån eller snabblån. Ett snabblån är ett lån där man vanligtvis kan låna mellan 500 kronor och 5.000 kronor och där återbetalningstiden varierar mellan 1 månad och 3 månader.

Om man istället funderar på att köpa en större "värstingdator" som kostar lite mer så kan ett privatlån passa bättre. Om man lånar omkring 10,000 kronor – 20,000 kronor genom ett privatlån så brukar återbetalningstiden ligga på omkring 1 år – 3 år. Det finns långivare som accepterar kunder med betalningsanmärkningar, och där man kan få lån med betalningsanmärkning.

Delbetala räntefritt

Många företag som säljer elektronik erbjuder sina kunder att betala av sina köp med räntedri delbetalning. Det betyder att man som kund till exempel kan köpa en dator för 12,000 kr utan att betala hela summan på en gång, utan att man istället delbetalar köpet med 1,000 kronor i månaden i 1 år utan att betala räta. Ibland tillkommer dock kostnader för expedisionsavgift och uppläggningsavgift.

Betala datorn kontant

Det bästa alternativet är givetvis ifall man kan betala sin nya dator kontant med sparade pengar. Genom att bara handla med pengar som man har lagt undan sedan tidigare så slipper man tänka på att betala in delbetalningar, räntor och andra avgifter som man exempelvis skulle få göra om man valde att låna pengar snabbt eller delbetalade sitt köp räntefritt.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Sök i bilregistret för bättre bilaffärer
Samla dina olika lån till ett lån
Kortfattat om Pensionsförsäkring
Skapa en ekonomisk trygghet
Vad bör man tänka på vi sparande på sparkonto?