Du är inte inloggad.

Artikel

Förbered dig inför vädret i vinter

Nu börjar höstvädret göra sitt intåg i Sverige. De rödaktiga och frasiga löven tillsammans med kalla vindar kanske ger dig en klump i magen inför vintervädret som kommer. I denna artikel kommer jag att skriva om hur du kan förbereda dig inför denna mörka årstid med dystert väder.

Det första du bör göra för att förbereda dig inför det kyliga vädret är att investera i en ny vinterjacka. Ofta räcker inte ens de mest slittåliga jackorna mer än en säsong eller så kanske den har hunnit bli utdaterad modemässigt. De absolut varmaste jackorna är dunjackorna. De är perfekta att vira in sig i medan man till exempel väntar på bussen under ett kraftigt oväder. Jackan är det viktigaste plagget för att stå emot vinterns väder men självklart bör du även investera i tjocka tröjor och sockor.

För att du inte ska sitta hemma på grund av vädret i vinter är det en bra idé att planera in aktiviteter. Det blir mycket svårare att göra något spontant när vädret konstant är mörkt och kallt men om man planerar i förväg kan man hitta på många roliga saker trots oväder. Några exempel kan vara att åka på en skidresa – det är en otrolig upplevelse som du kan ta med hela familjen på. Du kan också åka pulka eller helt enkelt gå på en promenad. Se dock till att kolla vädret innan du beger dig ut, det är aldrig roligt att fastna i en snöstorm under en skidtur eller en promenad.

En annan sak som kan vara bra att tänka på innan vintervädret kommer är att se till att hemmet kan stå emot kylan och vätan som vintern innebär. Några saker som kan vara bra att se över är husets ventilation som om den är dålig kan resultera i fuktskador samt att täta alla springor och håligheter så att du slipper skadedjur. Råttor försöker gärna ta sig in i varmare utrymmen när vädret slår om till kyla. Om du har ett fritidshus som du inte använder på vintern på grund av vädret kan det också vara en bra idé att stänga av vattnet så att rören inte fryser sönder.

Om du bävar inför mörkret som kommer med vintervädret finns det flera lösningar på det. Du kan till exempel äta extra mycket D-vitamin som kroppen under sommaren absorberar under soligt väder. En annan lösning är att sola solarium eller att köpa en UV-lampa som du kan använda för att ge en illusion av bättre väder hemma. Dessa enkla knep kan faktiskt räcka för att få dig på bättre humör trots det mörka och kalla vädret.

Jag hoppas att du efter att ha läst dessa tips känner dig lite tryggare inför vintern och det väder årstiden för med sig. Tänk på att vintern inte bara är pest och pina utan det finns faktiskt många bra saker med årstiden - till exempel skidåkning! Och dina vänner försvinner ju inte på grund av vädret, ni kan till exempel ha en mysig filmkväll istället för att gå till stranden.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Kap Verde Öarna - det lugna paradiset
Vad är världsklockan?
Skäl att resa med bil
Vart i Världen man fira nyårsafton 2016-2017
En bra present