Du är inte inloggad.

Artikel

Fördelar och nackdelar med distansutbildningar

Distansutbildningar är ett fenomen som verkar vara här för att stanna, och allt fler svenskar väljer att utbilda sig genom en distansutbildning. En distansutbildning ger möjligheten att vidareutbilda sig utan att man behöver åka till någon särskild skola, utan man kan  istället plugga hemifrån med hjälp av en dator och en uppkoppling till internet. De flesta distansutbildningar sker genom en lärplattform, som är som ett slags klassrum i datorn. Genom den kan man delta i undervisningarna och kommunicera med läraren och andra elever virtuellt. En del utbildningar sker inte helt och hållet på distans utan kräver även att man deltar i obligatoriska möten. Har du kollat in alla Hermods distansutbildningar? Ett måste för de som söker en utbildning.

Här listas några av fördelarna och nackdelarna med distansutbildningar:

Fördelar:

 • Frihet
  Studerar man på distans har man en större frihet när det gäller både tid och rum. Man kan studera då det passar en själv och man är inte bunden till någon särskild plats.
 • Passar många oavsett livssituation
  Distansutbildning passar så gott som alla oavsett ålder eller livssituation.  En distansutbildning kan t.ex. vara perfekt om man vill kombinera arbete och utbildning, har familj och barn eller vill komplettera sin utbildning eller läsa någon extra kurs utanför sin egen utbildning.
 • Större utbud
  En distansutbildning innebär även ett större utbud på kurser, program och inriktningar eftersom man har ett större urval av skolor att välja mellan. Skolans fysiska läge spelar ingen roll utan snarare utbudet av kurser som den kan erbjuda.

 

Nackdelar:

 • Stort ansvar
  En distansutbildning kräver mycket ansvar och disciplin. Eftersom man själv har chansen att lägga upp sitt tidsschema gäller det att planera sin tid väl så man hinner med allt.
 • Ensamt
  Tyvärr missar man helt och hållet den sociala biten som hör till en vanlig utbildning, eftersom man inte träffar sina lärare och klasskamrater. Detta gör att det ibland kan uppfattas som ganska ensamt.


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Varför gå med i facket?
Vuxenutbildning för alla!
Dra nytta av de fördelar distansundervisning erbjuder
Karriärutveckling genom lärlingsutbildning
Förbered ditt barn för framtiden - välj rätt gymnasium