Du är inte inloggad.

Artikel

Frihängande, skåpsmonterad eller väggmonterad köksfläkt? Allt du behöver veta

Det mest effektiva sättet att transportera bort fett, fukt och matos från köket är att installera en köksfläkt. Det låter antagligen som en självklarhet för dig, men faktum är att de kan skilja sig otroligt åt beroende på vilken modell du väljer. De är anpassade efter olika ventilationssystem, kan komma med eller utan kolfilter och drar också olika mycket energi beroende på hur effektiv motorn är. 
 
En ytterligare sak att fundera över när det kommer till att välja köksfläkt är hur den ska se ut och var den ska sitta. Själva spiskåpan kommer nämligen i en mängd olika utseenden, former och storlekar och kan hänga fritt från taket, sitta under skåpet eller vara väggmonterad. Valet av köksfläkt kräver därför lite eftertanke och research och för att göra det lättare för dig att välja rätt kommer här en liten beskrivning av några av de vanligaste modellerna.
 

Placering under skåpet - för det lilla köket

 
Är du ute efter ett yteffektivt alternativ med en fläkt som inte tar upp någon onödig plats? Kanske är ditt kök trångt och litet där varje skåpsutrymme är viktigt att bevara? Då kommer en skåpsmonterad fläkt att passa dig perfekt. Det är precis vad det låter som och monteras alltså under ett av dina köksskåp för ett så diskret utseende som möjligt. Vanligt är att de går att dra ut en bit när de ska användas, men det finns även modeller som är helt fasta. En skåpsmonterad modell ger ett enkelt och avskalat uttryck till köket och passar dig som inte vill att köksfläkten ska ta upp någon onödig uppmärksamhet. Skåpet ovanför kan dessutom i de flesta fall fortsätta att användas för förvaring, vilket är bra för dig som behöver spara utrymme.
 

Väggmonterad köksfläkt - för ett modernt uttryck

 
Du som däremot vill att din fläkt ska synas och ta plats bör köpa en snygg väggmonterad köksfläkt. Dessa kommer i en mängd olika utseenden och är därför enkla att anpassa till just ditt hem och kök. Välj en modell med glaspartier och skarpa kanter för ett modernt utseende eller satsa på en mjukare form i tidlöst grått för det lite lantligare och robustare köket.
 

Hängande fritt från taket - för dig med köksö

 
Idag säljs det även helt frihängande fläktar för kök som kan placeras var som helst i rummet. De behöver alltså inte monteras mot en vägg, utan sätts fast i taket - perfekt om du planerar att installera en köksö med spis. Det ger ett iögonfallande uttryck till köket och blir genast en viktig del av inredningen.
 
Oavsett om du väljer att köpa en väggmonterad, skåpsmonterad eller frihängande köksfläkt erbjuds det en mängd olika alternativ. Hitta en välrenommerad återförsäljare som kan möta just dina krav och förväntningar.
 


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Girls green dodgy boot searching things to be aware of
Julgodis är det bästa med julen, eller?
Bärgning: En oumbärlig tjänst i trafiken
Noveller av vuxna för vuxna
spännande blogs